Eastwoodin ja Leonen välit paloivat ja ihmisiä meinasi kuolla – Hyvät, pahat ja rumat oli tuotannollinen katastrofi

Elokuvassa siltakin räjähti väärällä hetkellä. Ei saatu purkkiin.

24.9.2023 16:00

Hyvät, pahat ja rumat (1966) on monen leffafanin mielestä se spagettiwesterni. Useat ovat sitä mieltä, että kyseessä kaikkien aikojen paras koskaan tehty elokuva.

Leffan synnyttäminen oli kuitenkin yhtä tuskaa. Ensimmäinen ongelma oli kielimuuri. Sergio Leone ei puhunut englantia, vaan ainoastaan italiaa ja ranskaa. Tucoa näytellyt Eli Wallach joutui toimimaan tulkkina Clint Eastwoodille ja Lee Van Cleefille.

Elokuvan siltaräjäytys meni pieleen, kun joku kuvausryhmästä huusi räjäytyskäskyn väärään aikaan. Silta jouduttiin rakentamaan uusiksi, jonka jälkeen kohtaus meni purkkiin.

Joidenkin lähteiden mukaan Wallach oli kuolla kolmessa eri kohtauksessa.

Hirttosilmukkakohtauksessa pyssyn ääni säikäytti hevosen ja Wallach-parka joutui taistelemaan kädet sidottuna täyttä vauhtia kirmaavan hepon selässä. Kun Wallach oli sidottuna ruumiiseen, hän oli menettää päänsä ohi ajavavasta junasta töröttäviin teräsrappuihin.

Kaiken lisäksi lavastaja oli pistänyt myrkkyä sisältävän pullon Wallachin soda-pullon viereen. Wallach siemaisi väärästä putelista ja oli lähellä menehtyä.

Lisäksi Eastwoodin hermot paloivat Leonen perfektionismiin. Kohtauksia otettiin lukematon määrä, eri kuvakulmista. Eastwood vihasi sikareita, joita elokuvassa palaa paljon. Hän oli todennut Leonelle: ”Tämän kohtauksen on parempi mennä purkkiin, sillä oksennan kohta”.

Leone ja Eastwood eivät työskennelleet Hyvien, pahojen ja rumien jälkeen enää koskaan yhdessä.

Katso länkkäriklassikko täältä.

Lähde: Collider.

 

 

Lisää luettavaa