Edesmenneen näyttelijäkaunottaren ongelmiin sysännyt eroottinen draamaelokuva luupin alle

Kohuttu Viimeinen tango Pariisissa on jälleen tapetilla.

30.11.2021 15:01

Huippukriitikko Roger Ebert kuvaili Bernardo Bertoluccin Viimeistä tangoa Pariisissa (1972) yhdeksi aikamme suurista emotionaalisista kokemuksista. Bertoluccin elokuvalla on kuitenkin myös ikävä maine. Tämän eroottisen draaman naispääosassa nähty Maria Schneider ajautui sen rankkojen kuvausten jälkeen mielenterveydellisiin ongelmiin ja lääkeriippuvuuteen.

Kuvausten aikaan alle 20-vuotiasta Schneideria kohdeltiin kaltoin. Bertolucci halusi elokuvaansa mahdollisimman aitoa tunnetta, joten hän väitetysti manipuloi sekä Schneideria mutta myös miespääosassa nähtyä Marlon Brandoa kyseenalaisin keinoin. Esim. Schneiderille ei kerrottu ennakkoon, että hänet pakotettaisiin seksuaaliseen tekoon erääseen elokuvan graafisimmista kohtauksista.

Nyt Viimeinen tango Pariisissa on saamassa uuden käsittelyn tv-sarjassa nimeltä Tango. Lisa Brühlmannin (Killing Eve) ja José Padilhan (Narcos) ohjaaman dramatisoidun sarjan tarkoituksena on käydä läpi elokuvan valmisteluja kolmen hahmon, Schneiderin, Brandon ja Bertoluccin näkökulmista. Kukaan kolmikosta ei enää ole elossa, mutta käsikirjoittajilla Jeremy Miller ja Daniel Cohn on käytössään mm. dokumenttimateriaalia aiheeseen liittyen.

 

Lähteet: THR, The Guardian

Lisää luettavaa