Elokuvan juhlaa rajoitusten keskellä – Espoo Ciné huipentui palkintogaalaan

Espoo Ciné järjestetään ensi vuonnakin tutulla paikallaan elokuussa.

30.8.2021 15:31

Espoo Ciné -elokuvafestivaali toi eurooppalaisen ja kotimaisen elokuvan parhaimmistoa Espoon ja Helsingin elokuvateattereihin viikon ajan 23.–29.8.

”Saimme yleisöltä paljon kiitosta festivaalin turvajärjestelyistä ja siitä, että festivaali ylipäätään onnistuttiin järjestämään tiukoista rajoitustoimista huolimatta”, kertoo Espoo Cinén toiminnanjohtaja Mia Vainikainen. ”Haastavana pandemia-aikana oli erityisen merkityksellistä, että pystyimme järjestämään festivaalin nimenomaan elokuvateattereissa, vaikka jouduimme rajaamaan salien kapasiteetit vain 15–20 prosenttiin.”

Festivaali huipentui sunnuntai-iltana palkintogaalaan päätöselokuvan Sama nainen loppuunmyydyssä näytöksessä Kino Tapiolassa. Kaikkien aikojen ensimmäinen Espoo Ciné -palkinto myönnettiin kulttuurialan monitoimija Paula Vesalalle. Palkinnon Vesalalle jakoi tilaisuudessa Alma Pöysti.

Vesala puolusti kiitospuheessaan kulttuurialaa:

”Minä ehdotan, että me kulttuurialan 135 000 ihmistä päätämme, että olemme samanarvoisia kuin kaikki muutkin. Emme ole sen likaisempia tai vaarallisempia, vaan osaamme tehdä työtämme. Myös katsojilla, yleisöllä ja Suomen kansalaisilla on oikeus kulttuuriin, jota teemme.”

Yleisöä vetivät teattereihin erityisesti festivaalilla kaikki näytöksensä nopeasti loppuunmyyneet gaalaelokuvat. Juho Kuosmasen Hytti nro 6 sai Suomen ensiesityksensä festivaalin avajaiselokuvana kolmessa näytöksessä, joihin saapuivat vieraiksi näyttelijä Seidi Haarla ja tuottaja Jussi Rantamäki.

Festivaalille saatiin paljon kotimaisia ja kansainvälisiä vieraita. Festivaalin tapahtumaohjelmisto keräsi runsaasti yleisöä paikan päällä ja verkossa. Keran Halleilla vietettiin urbaania leffapiknikkiä Banksy Most Wanted -dokumentin parissa. Espoo-päivän ilmainen ulkoilmanäytös 20-vuotiaasta Amélie-klassikkoelokuvasta houkutteli paikalle suuren yleisön. Kino Tapiolassa katsottiin elokuvia läpi yön Flamingojen yö -näytösten parissa.

Ensi vuoden Espoo Cinéä vietetään tämän vuoden tapaan festivaalin vanhalla tutulla paikalla elokuussa.

Lisää luettavaa