Elokuvantekijän hillitön protesti sensuuria vastaan – pisti tarkastajat katsomaan 10 tuntia maalin kuivumista

Brittiläinen elokuvantekijä Charlie Lyne suivaantui Ison-Britannian elokuvatarkastamo BBFC:lle ja järjesti aikamoisen käytännön pilan. Lynen protesti sensuuria ja pakollista ikärajaluokittelua vastaan on kymmenen ja puoli tuntia kestävä elokuva, jossa näytetään maalin kuivumista seinällä. Teos nimeltä Paint Drying on tuotettu joukkorahoituskampanjalla.

Lyne lupasi pidentää elokuvaa sen mukaan mitä rahoitusta kertyy. Ideana oli käyttää koko budjetti tarkastusmaksuun, jota BBFC veloittaa reilun sadan punnan perusmaksun lisäksi noin seitsemän puntaa per minuutti. Lyne sai kampanjalla kasaan 5937 puntaa, millä syntyi 607 minuutin pituinen elokuva. Elokuva sai odotetusti U-ikärajan, eli se ei BBFC:n mukaan sisällä loukkaavaa tai haitallista materiaalia. Lyne kertoi asiasta Twitterissä.

Suomessa valtiollinen elokuvatarkastamo lakkautettiin vuonna 2011, ja ikärajoista vastaa nykyään Kansallisen audiovisuaalisen instituutin mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö (MEKU) kouluttamat luokittelijat. Jonkun on kuitenkin levitykseen tuleva elokuva Suomessakin ensin katsottava.

Lähde: Telegraph

(Episodi/JH)

Aiheeseen liittyvät jutut