Elokuvantekijöiden joulu alkaa jo maaliskuussa – Kesäkaverit-ohjaajan uuden sesonkileffan kuvaukset käynnistyivät

Ensin oli Kesäkaverit, vuoden lopulla tulee Joulumaa. Ohjaaja Inari Niemen mukaan sesonkielokuvien viehätys kumpuaa ajankohtaan kulminoituvista odotuksista ja toiveista. Joulumaata tähdittävät näyttelijät Eero Ritala ja Milka Ahlroth, jotka aloittivat rooleihinsa valmistautumisen jo viime syksynä.

Helenan elämä on kääntynyt päälaelleen. Hänen lapsensa on lentänyt pesästä vaihto-opiskelemaan ja aviomies toisen naisen matkaan. Työelämässä ei myöskään ole kehumista.

Tuure on kaupungista luomutilalle muuttanut mies. Hän pitää pitkäpinnaisen ja sovittelevan sävynsä loppuun saakka, vaikka maatilan askareet eivät tunnu onnistuvan pääkaupunkiseudun kasvatilta kitkattomasti.

Helenan paras ystävä, Ulli, ei halua sielunsiskonsa viettävän joulua yksin, joten parivaljakko suuntaa joulupyhien ajaksi maatilalle Inari Niemen käsikirjoittamassa ja ohjaamassa elokuvassa Joulumaa. Helenan roolissa nähdään Milka Ahlroth ja maatalon isäntänä, Tuure, nähdään Eero Ritala.

Muissa rooleissa esiintyvät Mari Rantasila, Anna Paavilainen, Martti Suosalo sekä Tommi Korpela.

 

milka_ahlroth_kuva_susanna_viljanen

 

Joulu alkaa jo edeltävän vuoden syksynä

Eero Ritalaan otettiin yhteyttä elokuvan tiimoilta ensimmäisen kerran vuosi sitten. Viime syksynä hän sai käsiinsä valmiin käsikirjoituksen. Siitä alkoi valmistautuminen roolihahmojensa kenkiin hyppäämiselle.

– Löysin heti roolihahmoni käsikirjoituksesta ja tunnistin hänet. Minun ei tarvinnut lähteä kehittelemään hänelle mitään ihmeellisiä taustatarinoita tai muita sellaisia, Ritala muistelee.

Elokuvassa Ritala näyttelee nuoren tytön isää. Lapsinäyttelijän kanssa työskenteleminen vaatii näyttelijöiltä erityistä panostamista, jotta nuori ja ujo näyttelijäkollega tuntisi olonsa turvalliseksi. Siksi näyttelijät viettivät paljon aikaa keskenään ennen kuvausten alkamista.

– Koen hyvin tärkeäksi, että saamme luotua hyvän suhteen lapsinäyttelijään. Yritän koko ajan lukea häntä ja etsiä asioita, joista hän tykkää. Yritän saada hänelle mahdollisimman rennon ja vahvan tunnelman, Ritala kertoo.

Milka Ahlrothin näyttelemä Helena syntyy suurimmaksi osaksi kuvausten aikana, sillä siihen vaikuttavat muiden elokuvan henkilöiden suhteet. Ahlrothin mukaan hahmoon valmistautuminen on enemmän pienten ja käyttökelpoisten eleiden etsimistä.

– Kuvittelen sen ihmisen ja nappaa ympäristöstä sellaisia asioita, joita voisin käyttää häntä näytellessä, Ahlroth kertoo.

– Ne voi olla ihan mitä tahansa pieniä yksityiskohtia tai eleitä.

Joulumaa-elokuva ei vaadi näyttelijöitä oppimaan erityistaitoja, sillä esimerkiksi Eero Ritalan hahmolle on ominaista olla kömpelö maatilan askareissa.

– Minua ei onneksi vaadita menemään kolmeksi viikoksi asumaan maalle ja opettelemaan keritsemään lampaita tai mitään muuta sellaista, vaikka esitänkin luomutilallista, Ritala naurahtaa.

Aina ei ole kuitenkaan näin. Milka Ahlroth muistaa esimerkiksi elokuvaroolin, jossa häneltä vaadittiin hallitsemaan avantouinnin jalo taito. Jäiseen veteen pulahtamista oli harjoiteltava etukäteen, jotta se näyttäisi luonnolliselta.

 

eero_ritala_kuva_mitro_harkonen

 

Mielen syövereistä ruudulle

Vielä muutama päivä ennen kuvausten alkua, ohjaaja Inari Niemestä tuntui, että valmisteluja voisi jatkaa vielä pidempää. Hänen mukaansa tekstiä voisi käydä läpi loputtomiin, mutta jossain vaiheessa itsensä on vain repäistävä irti siitä.

– Aina tuntuu siltä, että voisin olla vielä kaksi viikkoa yksin jossain ja syventyä siihen tekstiin, mutta jossain vaiheessa on vain päästävä hommiin, Niemi kuvailee.

Niemi ei usko liialliseen harjoittelemiseen näyttelijöiden kanssa. Hän on valmistanut heitä rooleihinsa luetuttamalla heille käsikirjoitusta ja selittämällä heidän hahmojaan.

Ennen kameroiden käymistä Niemi itse pyörittelee mielessään läpi kuvaustilannetta. Hän summaa ohjaajan työ olevan kohtauksien olennaisimpien asioiden ymmärtämistä ja oman visionsa selittämiseen muille elokuvantekijöille. Valmistautumista on myös valmiin elokuvan pyörittely ”omassa mielen sisäisessä elokuvateatterissa”.

– Minulle on paljon apua siitä, että olen miettinyt jutut tarkasti etukäteen, koska kuvauksissa ei ole aikaa alkaa mietiskelemään ja hakemaan asioita, hän kertoo.

Joulumaan kuvaukset alkoivat maaliskuun vaihteessa ja tulevat jatkumaan huhtikuuhun saakka. Valmis elokuva saa ensi-iltansa tämän vuoden lopulla.

Kuvat: Antti Lehtovirta, Susanna Viljanen, Mitro Harkonen.

Aiheeseen liittyvät elokuvat