Elokuvaohjaaja Katja Gauriloff palkittiin työstä ihmisoikeuksien ja saamelaisten hyväksi

Je’vida kertoo kolttasaamelaisten elämästä.

11.12.2023 19:00

Ohjaaja Katja Gauriloffille on tällä viikolla myönnetty Suomi-palkinto ja Amnestyn Kynttilä-palkinto. Elokuva Je’vida on lisäksi valittu vuoden inarilaisteoksi.

Gauriloff on kuluneella viikolla vastaanottanut kolme merkittävää palkintoa työstään ihmisoikeuksien ja saamelaisten puolestapuhujana. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi 7.12. Gauriloffille Suomi-palkinnon. Ansioituneille taiteilijoille myönnettävän palkinnon perusteet olivat seuravat:

”Katja Gauriloffilla on kahden vuosikymmenen mittainen, menestyksekäs ura ohjaajana. Sen tähänastinen huipennus on Gauriloffin ohjaama ja yhdessä Niillas Holmbergin kanssa käsikirjoittama, maailman ensimmäinen kokopitkä koltansaamenkielinen fiktioelokuva Je’vida, joka tuli ensi-iltaan kuluvan vuoden lokakuussa.

Gauriloffin dokumenttielokuvaa Kuun metsän Kaisa vuodelta 2016 voi pitää Je’vidan sisarteoksena. Se nosti laajaan tietoisuuteen kolttasaamelaisten kulttuurin ja koltansaamen kielen, jota puhuu äidinkielenään enää noin 300 henkilöä. Gauriloffilla on mittaamaton merkitys näkyvyyden palauttamisessa kulttuurille, jolta se on pakolla viety.”

Amnesty International on myöntänyt Gauriloffille Kynttilä-palkinnon tunnustuksena Gauriloffin työlle saamelaisen ja erityisesti kolttasaamelaisten asemaan ja oikeuksiin liittyvien kysymysten ja kipupisteiden esiintuomisesta. Amnesty kuvailee palkinnon myöntämisen taustoja seuraavasti:

”Hänen elokuviensa myötä yhä useampi katsoja on saanut tutustua kolttasaamelaisten kulttuuriin ja vaiheisiin, jotka Suomessa saati kansainvälisesti tunnetaan heikosti. Gauriloffin elokuvat tekevät myös laajemmalle yleisölle tunnetuiksi niitä historiallisia ja nykyisiä vaiheita, joissa kolttasaamelaisia on eri tavoin pakotettu luopumaan omasta kielestään, kulttuuristaan ja perinteisistä elinkeinoistaan.

Gauriloffin elokuvat ovat esimerkki taiteen voimasta ihmisoikeuksien edistämisessä. Gauriloff kertoo elokuvissaan ihmisistä ja ihmisyydestä, välittää tietoa ja nostattaa tunteita. Yksilöiden tarinat sekä niihin kytkeytyvät kollektiiviset ja universaalit kertomukset ovat koskettavia, usein vaikeita ja surullisia, mutta harvoin vailla toivoa.”

Inarin kunta palkitsi itsenäisyyspäivänä Je’vida-elokuvan Vuoden 2023 Inarilaisteko -palkinnolla. Palkinnon kuvailussa Je’vidan sanotaan olevan ”kulttuuriteko, jonka tekeminen on edistänyt koko kylän ja kulttuuriyhteisön yhteishenkeä ja yhteisöllisyyden tunnetta.”

Je’vida on saanut Suomessa yli 14 000 katsojaa ja se on edelleen elokuvateattereiden ohjelmistossa. Se kertoo, millaista kolttasaamelaisten elämä oli ja miten se muuttui pakkosuomalaistamisen aikaan.

Je’vida sai maailmanensi-iltansa kesäkuussa New Yorkin Tribeca-elokuvafestivaalilla ja syyskuussa se esitettiin Toronton elokuvafestivaalin Centrepiece-sarjassa. Suomessa Je’vida tuli elokuvateattereiden valkokankaille lokakuun lopussa.  Elokuvan pääosissa ovat Heidi Gauriloff, Agafia Niemenmaa, Sanna-Kaisa Palo ja Seidi Haarla.

 

Lisää luettavaa