Ensireaktiot Apulanta-elokuvasta: ”Törkeen kova!”, ”Sympaattinen tapaus”, ”Onnistuneimpia suomalaisia musiikkielokuvia ikinä”

Apulanta-yhtyeestä kertova elokuva Teit meistä kauniin esitettiin maanantaina lehdistölle.

23.8.2016 13:52

Yhtyeen entisen basistin Tuukka Temosen ohjaama elokuva sai Episodin toimitukselta lähes yksimielisen innostuneen vastaanoton. Tässä ensireaktiot.

Jouni Vikman:
”Apulanta-bändin alkutaipaleesta kertova elokuva tavoittaa hyvin teiniangstin ytimen: Maailma on ihmeellinen paikka, yhtä aikaa pelottava ja täynnä mahdollisuuksia. Taloudellisista ahdingoista, vaikeista perhesuhteista, koulukiusaamisesta ja särkyvistä sydämistä huolimatta Teit meistä kauniin jättää hymyn huulille, sillä päällimmäiseksi nousee halu ja energia tehdä jotain omaa.”

Jussi Huhtala:
”Todella sympaattinen tapaus. Nuoret näyttelijät ovat loistavia löytöjä ja esiintyvät luontevasti. Teit meistä kauniin ei ole täydellinen elokuva mutta niin hyväntuulinen ja todentuntuinen, että siihen ei voi olla ihastumatta.

Jesse Huusari:
”Onnistuneimpia suomalaisia musiikkielokuvia ikinä. Uskottava ja koskettava elokuva, jossa nuoret näyttelijät jättävät muun kokeneemman kaartin täysin varjoonsa.”

Niko Ikonen:
”Jännä juttu. En ole oikeastaan ikinä välittänyt Apulannasta, mutta elokuva onnistui silti herättämään muistoja ja tunteita teinivuosilta. Tuttuja fiiliksiä siitä, kun sitä ensimmäistä bändiä laitettiin pystyyn, dokailtiin jäätynyttä kaljaa talvipakkasella lähikallioilla, poltettiin salaa röökiä, pokailtiin tyttöjä ja tapeltiin. Oli murheita ja oli iloja. Teini-iän angstia. Kolttosia ja rähinää. Anarkiaa ja kapinaa. Paljon musiikkia ja hengailua. Teit meistä kauniin onnistuu palauttamaan sen täysin unohtuneen fiiliksen omasta nuoruudesta. Siis oikeasti aivan helvetin hyvä leffa. Ihan törkeen kova!”

Hannu Liekso:
Teit meistä kauniin on todella omakohtainen elokuva 1990-luvun suosikkibändin Apulannan synnystä laman kurittaessa Suomea. Omakohtaisuus bändin toisena basistina on elokuvan yhtälailla vahvuus kuin heikkous. Temonen tuntee sen hahmot ja tapahtumat kuin omat taskunsa. Juuri sen takia kerronta junnaa ja poukkoilee sinne tänne. Se on kokoelma irrallisia kohtauksia, joita Temonen ei ole malttanut olla käyttämättä valmissa elokuvassaan. Välillä tarina kulkee, kun taas välillä se se lähtee sivupoluille. Kerronta ja näytteleminen ovat amatöörimäisiä, vaikkeivat näyttelijät sitä ole.”

Episodin toimituksen lisäksi mukana oli myös Rumban Jukka Hätinen:
”Tuukka Temonen suoriutuu koko illan esikoisestaan kunnialla, ja on onnistunut ohjaamaan bändielokuvan lisäksi sukupolvikokemuksen, johon lama-Suomen pikkukaupunkien nuoret voivat samaistua. Verrattain kokemattomat näyttelijät loistavat rooleissaan ja Apulannan haparoivat alkuvaiheet esitetään romantisoimatta. Suosittelen yhtyeen sekä nykyisille että entisille ystäville ja 90-luvulla varttuneille. ”

Jukka Hätisen mietteitä elokuvasta voi lukea lisää Rumban jutusta. Episodin arvio julkaistaan hieman ennen elokuvan ensi-iltaa, joka on keskiviikkona 7. syyskuuta.

Lisää luettavaa