Episodin lukijat äänestivät kaikkien aikojen suosikkielokuvansa – tässä Top 20

Edellisen kerran kysyimme lukijoiltamme heidän suosikkejaan vuonna 2006. Oli siis jo aikakin päivittää listaus.

Vuosien vieriminen näkyy: kärkielokuvien joukkoon nousi uusia tulokkaita ja monet tuolloin suositut teokset katosivat listalta. Toisaalta joidenkin ikisuosikkien asema vain vankistui elokuvanystävien rakkaimpina katsomiskokemuksina. Jos oletetaan, että Suomessa tulee ensi-iltaan vuosittain parisataa elokuvaa, olisi vuoden 2006 listan jälkeen ilmestynyt reilusti yli 2 000 uutta nimikettä, joista valita suosikkinsa. Silti listasta meni vaihtoon vain reilu kolmannes, tarkemmin sanottuna 37 kappaletta. Toki eniten muutoksia tapahtui listan häntäpäässä, jossa muutamankin äänen ero saattoi vaikuttaa ratkaisevasti listalle nousemiseen tai siltä putoamiseen.

Tuoreessa muistissa olevat menestyselokuva pärjäävät aina tällaisissa tapauksissa, joten joidenkin nimikkeiden putoamista ei ihmettele. Mielenkiintoista sen sijaan on, että uudelle listalle nousi joitakin tunnettujakin elokuvia, jotka olivat ilmestyneet hyvinkin jo ennen vuoden 2006 äänestystä.

Voisi siis sanoa, että klassikoiden asemaa on hankala horjuttaa. Samalla joidenkin elokuvien arvostus kasvaa ajan myötä.

20 (46) Die Hard – Vain kuolleen ruumiini yli


Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä enemmän suomalaiset rakastavat John McTiernanin ja Bruce Willisin kaappausjännäri. Ja syystä!

19 (17) Matrix


Vuonna 1999 vielä miespuolisten Wachowskin sisarusten mullistava tieteistoiminta säväytti niin, että aika ei tunnu pystyvän ajamaan sen ohi ihan heti.

18 (20) Mafiaveljet


Francis Ford Coppolan Kummisedät ovat ehkä gangsterielokuvan kulmakiviä, mutta Martin Scorsese kyllä haastaa ne yhdellä parhaista elokuvistaan.

17 (82) Kadonneen aarteen metsästäjät


Steven Spielbergin huikeat viisi nimikettä sadan parhaan elokuvan joukossa huipentuu tähän suuren seikkailun paluuseen.

16 (14) The Shining – Hohto


Stanley Kubrickin kolmas ja viimeinen elokuva sadan parhaan listalla on monesti nimetty maailman parhaaksi kauhuelokuvaksi. Jack Nicholsonin roolisuoritus määrittää hänen uraansa edelleenkin.

15 (2) Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu


Peter Jacksonin huiman fantasiasaagan huipennus jakaa edelleen ennätyksen eniten Oscareita voittaneena elokuvana. Se kuittasi kaikki 11 ehdokkuuttaan.

14 (11) Tähtien sota


Vuonna 1977 ilmestynyt avaruusseikkailu on säväyttänyt faneja jo muutaman sukupolven ajan ja määrittelee edelleen elokuvakenttää.

13 (77) Alien – kahdeksas matkustaja


Ridley Scottin pari viimeistä yritystä palata suosikkihirviön maailmaan ovat herättäneet ristiriitaisia tunteita, mutta onneksi aina on olemassa se alkuperäinen traumatisoija.

12 (26) Blade Runner


Vuoden 1982 scifi-klassikko sai juuri arvoisensa jatko-osan, mutta alkuperäisen asemaa ei hetkauta mikään. Ridley Scottin kolmas ja viimeinen elokuva Top 100 -listalla.

11 (30) Forrest Gump


Robert Zemeckisin kuusi Oscaria voittanut eeppinen draama jäi nipin napin Top 10:n ulkopuolelle.

10 (4) Taru sormusten herrasta: Sormuksen ritarit


Viimeksi juhli päätösoa Kuninkaan paluu, nyt Sormus-trilogian suosituimmaksi on noussut sen aloittanut fantasiaseikkailu.

9 (9) Seitsemän


David Fincherin Zodiac ja Benjamin Buttonin uskomaton elämä jäivät sijan 150 paikkeille, mutta jännäri-ilmaisua uusiksi laittanut synkkä sarjamurhaajatrilleri sai ansaitsemansa huomion.

8 (5) Fight Club


Fincher sai listalle kaksi elokuvaa, ja ne ovat molemmat perä perää Top 10:ssä! Aavistuksen paremmaksi arvioitiin omaperäinen kertomus salaisesta äijäklubista vuodelta 1999.

7 (12) Imperiumin vastaisku


Kaikki tähän asti julkaistut Star Wars -saagan elokuvat saivat ääniä. Silti vain alkuperäinen trilogia nousi sadan parhaan joukkoon, ja tämä oli niistä suosituin.

6 (10) Hyvät, pahat ja rumat


Sergio Leonen kolmatta ja viimeistä Top 100 -listasijoitusta pidetään hänen spagettiwesterniensä dollaritrilogian päätösosana, joka teki Clint Eastwoodista tähden.

5 (31) Terminator 2 – Tuomion päivä


James Cameron sai listalle peräti neljä elokuvaa. Niistä suosituin oli huimaa tieteismenoa sisältävä, tehostetekniikan rajoja siirtänyt jatko-osa.

4 (3) Kummisetä


Francis Ford Coppolan kolmas ja viimeinen elokuva listalla

3 (6) Avain pakoon


Jostain syystä vuoden 2007 hieno The Mist: Usva ei pärjännyt, mutta Vihreän mailin ohella Shawshank Redemption -vankiladraama osoitti Frank Darabontin nerouden Stephen Kingin materiaalin parissa.

2 (–) Batman – Dark Knight


Episodin lukijoiden mielestä Christopher Nolan on nero; seitsemän elokuvaa sadan parhaan joukossa! Niistä korkeimmalle sijoittui tämä suoraan kakkoseksi noussut Batman/Jokeri-nerokkuus.

1 (1) Pulp Fiction – tarinoita väkivallasta


Absoluuttinen totuus! Ykkönen vuonna 2006, ykkönen vuonna 2018. Quentin Tarantinon useita tarinoita ja aikatasoja sekoittava riemastuttava rikoselokuva – hänen neljäs nimikkeensä tällä listalla – toi miehelle aiheestakin käsikirjoitus-Oscarin.

Lue laajempi Top 100 -lista uudessa printti-Episodissa 5/2018.