Euroopan elokuva-akatemia jakoi jälleen vuoden Euro-Oscarit

Illan isäntä Wim Wenders.

Eurooppalaiset elokuvapalkinnot, Euro-Oscarit, jaettiin viime lauantaina Berliinissä. Akatemian 3600 jäsentä äänesti elokuvan The Favourite vuoden parhaaksi elokuvaksi.

Palkintogaalassa kävi jälleen niin, että yksi ja sama elokuva keräsi kaikki merkittävimmät palkinnot. Viime vuonna palkintopöydän putsasi Pawel Pawlikowskin Cold War, ja nyt oli vuorossa kreikkalaisen, omaperäisten elokuvien ihmemiehen Yorgos Lanthimosin ohjaama The Favourite. Se valittiin vuoden parhaaksi elokuvaksi ja Lanthimos sai Vuoden ohjaaja -palkinnon.

Niiden lisäksi The Favourite palkittiin kuvauksesta, leikkauksesta, puvustuksesta ja meikkauksesta. Se valittin myös vuoden parhaaksi komediaksi. Eikä tässä vielä kaikki: pääosanesittäjä, lukemattomista elokuvista ja muun muassa tv-sarjasta The Crown tuttu Olivia Colman sai The Favouriten pääosasta parhaan naispääosapalkinnon. Colmanhan nappasi alkuvuodesta myös samasta roolista parhaan naispääosapalkinnon Golden Globen sekä Oscarin.

Palkintogaalan ja katsojien näkökulmasta oli varsin ikävää, etteivät Lanthimos ja Colman saapuneet lainkaan paikalle, vaan pystejä kävi toistuvasti keräämässä elokuvan vaivautuneen oloinen tuottaja. Ilman palkintoa ei jäänyt tänä vuonna viime vuoden voittaja Pawlikowskikaan. Eurooppalainen elokuvayleisö valitsi Cold Warin vuoden elokuvaksi.

Ennakkoon pienoista kohua herätti kilpailussa mukana olleen Roman Polanskin An Officer and a Spy. Se jäi kuitenkin kokonaan palkinnoitta vaikka oli useammassakin sarjassa ehdokkaana. Ei siksi, etteikö se olisi hyvä elokuva, vaan siksi, että Polanski ei tunnu olevan millään mittapuulla sopiva henkilö palkittavaksi. Metoo-kampanjan ja Harvey Weinstein -törkeilyjen myötä elokuva-alan arvomaailmaa on viime vuodet puhdistettu rankalla kädellä.

Berliinissäkin elokuva-akatemia sanoutui jo alkusanoissa irti kaikenlaisesta häirinnästä. 70-luvun raiskaustapauksesta USA:ssa syytetty Polanski on pakoillut tuomiotaan ja viettänyt viime vuosikymmenet Ranskassa. Uusia epäilyksiäkin on viime aikoina tullut esiin, joten Polanskin palkitseminen olisi vaikuttanut oudolta.

Ennakkosuosikki, Cannesissa tänä vuonna palkittu ja monet vakuuttanut Céline Sciamman ohjaama, meillä 27.12 ensi-iltaan tuleva Nuoren naisen muotokuva palkittiin parhaasta käsikirjoituksesta.

Pedro Almodóvar on aina ollut Euroopan elokuva-akatemian lemmikki ja espanjalaisohjaaja on voittanut parhaan ohjaajan palkinnon jo kaksi kertaa. Tänä vuonna hän jäi itse ilman pystiä, mutta sen sijaan hänen viimeisimmän elokuvansa Kärsimys ja kunnia pääosan esittäjä Antonio Banderas palkittiin parhaasta miespääosasta.

Almodóvarin lisäksi Juliette Binoche tuntuu nauttivan Akatemian suosiosta. Kolme kertaa vuosien varrella palkittua Binochea kunnioitettiin tänä vuonna hänen saavutuksistaan eri maiden elokuvatuotannoissa. Juhlapuheen piti ranskalaisohjaaja Claire Denis, jonka viimeisimmän elokuvan, scifitarinan High Life pääosassa Binoche näyttelee.

Akatemia ja sen johtaja Wim Wenders ovat perinteisesti palkintojen jaon ohella ottaneet kantaa maailmanpoliittisiin tilanteisiin mutta tänä vuonna poliittiset puheet jäivät selvästi vähäisemmiksi. Pääosassa oli viihteellinen verbaaliakrobatia, jossa ironisesti väännettiin vitsejä elokuvista ja niiden tekijöistä, joskin moni pilailu kangistui paikoin huonoon englanninkieleen tai ääniongelmiin.

Akatemia on jo monena vuonna tehnyt töitä poliittisista syistä venäläisessä vankilassa viruvan ukrainalaisen elokuvaohjaajan, Oleg Sentsovin vapauttamiseksi. Nyt Sentsov saapui yllättäen lavalle ja yleisön aplodit olivat huumaavat. Sentsov ei kuitenkaan sanonut sanaakaan vaan lähinnä nyökytteli hämmentyneenä yleisön myötätuntoiselle mylvinnälle.

Illan mehukkain yllätys kuultiin, kun saksalainen ärripurri Werner Herzog palkittiin pitkästä urastaan. Hänelle suunnattujen jonninjoutavien jorinoiden jälkeen esitettiin Herzogin ylistykseksi sävelletty, aivan hillitön ooppera-aaria, jonka lauloi huikean hienosti Alexandra Hutton. Sanoituksessa käytiin ilkikurisesti läpi Herzogin polveilevaa uraa. Ohjaajalegenda oli selvästi otettu esityksestä ja nauroi sille vedet silmissä.

Puuduttavan pitkäksi venyneiden palkintosarjojen, joita oli yhteensä 23, lisäksi jaettiin vielä yksi uutuus European Achievement in Fiction Series -palkinto, joka myönnettiin meilläkin pyörineen tv-sarjan Babylon Berlin tekijöille.

Kaikki voittajat on listattu Euroopan elokuva-akatemian sivuilla. Katso kuvagalleria alta.

Teksti ja kuvat: Timo Kuismin