Euroopan parlamentti palkitsi romanialaiselokuva Collectiven

Elokuva oli myös Oscar-ehdokkaana.

9.6.2021 14:51

Romanialaiselokuva Collective (Colectiv) on Euroopan parlamentin LUX-yleisöpalkinnon vuoden 2021 voittaja. Palkintoseremonia pidettiin Strasbourgissa keskiviikkona.

Alexander Nanaunin ohjaama dokumentti on nimetty bukarestilaisen yökerhon mukaan. Yökerhossa kuoli vuonna 2015 sattuneessa tulipalossa 27 nuorta ja loukkaantui 180.

Dokumentti seuraa toimittajaryhmää, joka tutkii sitä, miksi 37 palovammoja saanutta uhria kuoli sairaaloissa, vaikka heidän haavansa eivät olleet hengenvaarallisia. Elokuvan tekijät nostavat valokeilaan laajamittaisen nepotismin ja korruption. Nämä yhteiskunnalliset ongelmat aiheuttavat ihmishenkien menetyksiä. Dokumentti osoittaa kuitenkin myös, että rohkeat ja päättäväiset ihmiset voivat kukistaa korruptoituneita järjestelmiä.

Collective sai kaksi Oscar-ehdokkuutta vuonna 2021: paras vieraskielinen elokuva sekä paras dokumentti.

Alexander Nanaun osoitti kunnioitusta tragedian uhreille ja heidän perheilleen sekä vapaalle lehdistölle vastaanottaessaan palkinnon.

”Haluamme torjua korruptiota Euroopassa ja haluamme vapaan lehdistön. Yhteiskunnat eivät kehity, jos meillä ei ole kulttuurikasvatusta ja vapaata lehdistöä. Teidän velvollisuutenne on tukea kansalaisia ja säännellä kulttuuriin ja koulutukseen käytettäviä varoja sekä suojella journalismia”, Nanaun sanoi.

Kaksi muuta palkintofinalistia olivat tanskalaisen Thomas Vinterbergin Yhdet vielä ja puolalaisen Jan Komasan Corpus Christi.

Voittaja valittiin laskemalla yleisön ja meppien antamat äänet yhteen. Kummankin ryhmän ääniosuutta painotettiin 50 prosenttia.

Koronaviruspandemia on iskenyt kulttuuri- ja elokuva-alaan kovaa. Kolmea finalistielokuvaa esitettiinkin pääasiassa verkkonäytöksinä. Yleisöäänestys oli käynnissä 23. toukokuuta ja meppien äänestys 8. kesäkuuta asti.

Euroopan parlamentti perusti LUX-palkinnon vuonna 2007. Parlamentin tavoitteena on palkinnon avulla tukea eurooppalaisten elokuvien tuotantoa ja jakelua.

Euroopan komissio ja eurooppalainen elokuvateatteriverkosto ovat LUX-palkinnon kumppaneita. Tänä vuonna parlamentti yhdisti voimansa myös Euroopan elokuva-akatemian kanssa tuodakseen LUX-yleisöpalkinnon entistäkin laajemman yleisön tietoon.

Lisää luettavaa