Facebook-elokuvassa on mehukasta ironiaa

21.10.2010 13:04

Facebook the Movie? David Fincherin ohjaama The Social Network vääntää kiinnostavaa draamaa tylsältä kuulostavasta aiheesta.

Elokuva perustuu Ben Mezrichin, 21, paljastuskirjaan The Accidental Billionaire, jonka päälähteenä on Zuckerbergin oikeuteen haastanut Saverin. Myös kaksoset Cameron ja Tyler Winklevoss halusivat nähdä opiskelijakaverinsa tuomarin edessä. He syyttivät häntä ideansa varastamisesta. Kirja päätyi Aaron Sorkinin postilaatikkoon, ja poliittisten aiheiden parissa ennenkin kunnostautunut Emmy-voittaja (West Wing) näki siinä mehukasta ironiaa.

– Mitä tulee elokuvan juoneen, olisimme voineet tehdä sen vaikka leivänpaahtimesta. Se, että kyseessä on Facebook on hyvin ironista: maailman menestyneimmän sosiaalisen median loi tyyppi, joka on sosiaalisesti hyvin rajoittunut, hämmästelee Sorkin.

Niin ohjaaja kuin näyttelijätkin haluavat kuitenkin painottaa, että kyseessä ei ole nörteille tarkoitettu elokuva nörteistä.

– En usko nörttiytteen, sillä olemme kaikki olleet jossain vaiheessa elämäämme vähemmän suosittuja. Jopa Lady Gaga, joka on niin vaikutusvaltainen ja super-cool, on voinut joskus tuntea olevansa ulkopuolinen. Tai ehkä ei sittenkään. Lady Gaga on kenties aina ollut cool. Mutta erilaisuus on kiehtovaa, ja nämä tyypit olivat ulkona sisäpiiristä, joten he kehittivät oman sisäpiirinsä, pohtii Justin Timberlake.

Myös ohjaaja David Fincher pitää koko nörtti-käsitettä harhaanjohtavana stereotypiana.

– He ovat ihmisiä, jotka kehittävät uusia ja mullistavia asioita, eivät mitään limsaa kittaavia, suihkua vältteleviä hakkereita. Tunnen sielujen sympatiaa heidän kanssaan.

Teksti Johanna Juntunen, Los Angeles

Lue koko juttu uudesta Episodista!

Lisää luettavaa