Gangsterikaksosten tarinat vertailussa – Tom Hardy vs. Spandau Ballet

14.11.2015 09:57

Juuri ensi-iltaan saapunut Legend kertoo uusiksi tarinan, joka nähtiin jo vuonna 1990 valmistuneessa elokuvassa The Krays – väkivallan veljekset. Molemmat teokset ovat erinomaisia, mutta myös viehättävän erilaisia. Ne ovat kumpikin vahvasti ohjattuja visioita, joiden tekijät ovat kunnostautuneet rikosgenressä aiemminkin.

Identtiset kaksoset Ronnie (1933–1995) ja Reggie Kray (1933–2000) hallitsivat Itä-Lontoon alamaailmaa 1950- ja 60-luvuilla. Veljesten tarinaa käsiteltiin lukuisissa artikkeleissa ja kirjoissa, mutta kesti kuitenkin 20 vuotta ennen kuin elokuvantekijät tarttuivat tosissaan aiheeseen. Aihe oli pitkään sopimaton, sillä veljesten jättämät arvet olivat yhä tuoreet ja moni heidän uhreistaan elossa entisillä kotikulmilla Lontoon East Endissä.

Ohjaaja Brian Helgeland aloittaa elokuvansa Legend suoraan ”huipulta”, kun veljekset ovat jo saavuttaneet aseman Lontoon gangsterikuninkaina. Koko elokuva tapahtuu 1960-luvun jälkipuolella. The Krays – väkivallan veljekset alkaa puolestaan veljesten syntymävuodesta 1933. Ohjaaja Peter Medak kuljettaa katsojat läpi toisen maailmansodan kovien lapsuusvuosien ja Lontoon pommitusten. Siinä missä Legend on perinteisempi gangsteridraama, Medakin elokuva on lähes freudilainen tutkielma veljesten intensiivisestä äitisuhteesta.

Superlahjakkaan Tom Hardyn kiinnittäminen Legendin pääosaan oli Helgelandilta varma veto, mitä ei voi sanoa Peter Medakin näyttelijävalinnoista 25 vuotta aiemmin. Medak pelasi onnistunutta uhkapeliä antamalla Kray-roolit kahdelle kuuluisalle poptähdelle. Tosielämän veljekset Gary ja Martin Kemp tunnettiin Spandau Ballet -yhtyeestä, eikä kummallakaan ollut paria pikkuroolia lukuun ottamatta mitään näyttelijäkokemusta. Kempit suoriutuvat urakasta kuitenkin niin hyvin, että Reggien kerrotaan jopa kirjoitelleen fanikirjeitä Martinille.

Lue koko juttu tuoreesta marraskuun Episodista!

(EPISODI/TUOMAS RISKALA)

Lisää luettavaa