Haastattelussa Birdmanin Michael Keaton: ”80-luku oli hauskaa aikaa”

Oscar-palkittu Birdman saapuu kesäkuun alussa kotiteattereihin. Pääroolia esittävä Michael Keaton kertoo tietäneensä etukäteen, että elokuvasta tulee hyvä, ei niinkään oman roolisuorituksensa kuin ohjaajan takia.

Haastattelu: 20th Century Fox
Toimittanut: Emmi Hattunen

Pelottiko sinua tällainen rooli, jossa laitat itsesi likoon?
Hieman. Mielestäni aina on hyvä jännittää, kun rooli on tarjolla. Lähdin epävarmoin tuntein mukaan elokuvaan kuultuani miten elokuva kuvattaisiin ja kuinka paljon on aikaa. Tähän menee myös paljon henkistä energiaa. Toisaalta kun ohjaajana on niinkin lahjakas henkilö kuin Alejandro González Iñárritu, niin olin varma että elokuvasta tulisi joko erinomainen tai todella hyvä.

Tuntuiko tämä rooli siltä, että olet syntynyt sitä varten?
Ei oikeastaan. Tiesin miten suoriutuisin roolista, mutta minulla ei ollut harmainta aavistusta miten hoidan homman loppuun asti. Vaikka minulle annettaisiin millaiset ohjeet tahansa, luotan itseeni enemmän. Projekti on rankka, siitä ei ollut epäilystäkään.

Millaista oli kuvata niin pitkiä ja tarkkoja otoksia?
Tämä kuulostaa varmasti oudolta, mutta se oli hauskaa. En ole ennen ollut tämänlaisissa kuvauksissa, joten koskaan ei ollut tylsää hetkeä. Olihan se toki haasteellista, mutta se oli erittäin hauskaa.

Hahmosi yrittää todistella itseään elokuvassa muille. Oletko koskaan tuntenut samanlaista tarvetta elämässäsi?
Totta kai, sehän on inhimillistä. Kun kuuluu johonkin ryhmään se merkitsee sitä, että olet jossain parempi kuin muut. En pidä sellaisesta ajatusmallista, mutta pidän ryhmässä työskentelystä. Jo pienestä pitäen olen pitänyt tunteesta, joka syntyy kun on hyvä jossain. Jos taas joku ei pidä minusta niin sille en mahda mitään. Olisihan kiva, että minusta pidettäisiin sen sijaan että vihattaisiin, mutta en voi pakottaakaan ketään pitämään minusta.

Oletko perehtynyt sosiaaliseen mediaan toisin kuin roolihahmosi?
Se on mielenkiintoista ja toisaalta ei. Olen todella kiinnostunut sosiaalisesta mediasta, mutten käytä sitä läheskään niin aktiivisesti kuin kaikki muut. Jos näen jotain mielenkiintoista uutisissa, saatan kommentoida sitä Facebookiin. Pidän valokuvauksesta, joten käytän Instagramia aika paljon.

Samastuitko Rigganiin esittäessäsi häntä?
En ollenkaan, ainakaan hänen luonteeseensa. Mutta olen aivan yhtä lailla ihminen, joten inhimillinen puoleni samaistuu roolihahmooni. Mitä tulee näyttelemiseen, niin en ole koskaan istuskellut odottelemassa, että joku rakastaisi minua.

Miten sait roolisuoritukseesi juuri oikean sävyn?
Siinä on kyse vaan vaistosta ja ohjaajan kanssa vaadittavasta yhteistyöstä. Ohjaaja on kapteeni. Me näyttelijät vain kerromme tarinan juuri niinkuin hän haluaa. Joskus osaan arvioida miten kohtaus tulisi esittää, joskus pitää kysyä ohjaajalta neuvoa.

Tietyin tavoin elokuva on heijastus kuuluisuudesta. Mitä ajattelet jos muistelet 80-lukua, kun olit Hollywoodin kuumin nimi?
Ne olivat hauskoja aikoja, joskus oli vaikeata. Palkkasummat olivat todella hyviä, mutta en minä huomaa, että elämäni olisi jotenkin muuttunut niistä ajoista. Valvon ehkä tunnin tai pari vähemmän kuin nuorempana.

Helpottiko kun heitit syrjään Batmanin viitan?
Tiesin ettei kolmannesta elokuvasta tulisi mitään, kun Tim Burton ei ollut sitä ohjaamassa. Olen toisaalta nähnyt vain pätkiä sieltä sun täältä. Kun olin nähnyt käsikirjoituksen huomasin ettei se ole niin hyvä, enkä halunnut investoida energiaani huonoon projektiin.

Eli siis Batmanista ei tullut sinulle Birdmania, joka kummittelee Riggania?
Ei todellakaan. Bruce Wayne on mielestäni kiinnostava hahmo. Harmitti seurata kuinka hänen tulkinnastaan tuli elokuvan toisensa jälkeen tylsempi, kunnes Christopher Nolan teki omat Batman-elokuvansa. Bruce Wayne on aktiivinen toimija silloin kun hän kohtaa ongelmansa. Rigganin Birdman on koko ajan pelottelemassa Riggania. Wayne sen sijaan toteaa, että: “Okei, nyt tarvitsen vääryyksien korjaamista varten vähän lisävoimaa, joten luon itselleni salaisen henkilöllisyyden.”

Aiheeseen liittyvät jutut