Haastattelussa Julia Dietze, Iron Skyn seksikäs ja viaton punk-natsi

2.4.2012 18:55

Julia Dietze näyttelee yhtä Iron Skyn päärooleista. Hän vieraili vuoden 2010 syyskuussa Helsingissä. Dietze kertoo roolin saamisen lähteneen liikkeelle normaaliin tapaan. Hänen agenttitoimistonsa lähetti hänelle käsikirjoituksen ja hän meni roolitustilaisuuteen kotikaupungissaan Berliinissä. Siihen normaalius päättyikin.

– Rakastuin hahmooni ensilukemalla. Tapasin castingissa Timon [Vuorisalo]. Nautin tilaisuudesta, ja Götz [Otto] oli siellä jo. He kokeilivat muitakin näyttelijöitä hänen rooliinsa, mutta jo ensi hetkestä, kun hän astui sisään, hän oli niin iso ja täydellinen natsisymboli, oikea arjalaistyyppi. Hän oli niin hyvä ja Timo antoi hyvää ohjausta, ja ajattelin, että minun on pakko saada tämä rooli.

Myöhemmin Dietzen agentti – suomalaissyntyinen Ulla Skoglund – soitti ja kertoi, että hänet oli pyydetty uuteen koekuvaukseen Helsinkiin

– Olin että cool, matkustan ekaa kertaa Helsinkiin. Kun tulin tänne, ostin heti alkuun paljon suklaata, rakastan sitä. Fazeria, Dietze nauraa.
Rahoituksen saaminen kuitenkin kesti vielä pari vuotta, ja Dietze sanoo sinä aikana lukeneensa ”varmaan 10 versiota käsikirjoituksesta”. Hän oli myös pari kertaa Cannesissa promotoimassa elokuvaa tekijäporukan kanssa.

Dietzen hahmo, Renate Richter, on kiehtova sekoitus univormufetismillä kuorrutettua vaaleaa seksikkyyttä ja sitä itse tiedostamatonta viattomuutta. Näyttelijätär kuvailee hahmoaan tämän ympäristötekijöiden kautta.

– Elokuva sijoittuu vuoteen 2018, eli hieman tulevaisuuteen. Renate on kasvanut vain kuussa, hän on toista sukupolvea siellä, eikä ole koskaan nähnyt aurinkoa. Keskustelin isoäitini kanssa, hän on kokenut natsiajan, ja sanoi, että jos kasvaa täysin natsiyhteisössä tulee totaalisesti aivopestyksi, Dietze kertoo.

– Hänessä on silti omaa henkeä, hän rakastaa Marlene Dietrichiä, hän rakastaa Comedian Harmonists -yhtyettä, vaikka siinä oli juutalaisia laulajia. Hän rakastaa Charlie Chaplinia. Hän on ainutlaatuinen natsi, puhdas mutta silti pelottava, koska hänet on aivopesty. On pelottavaa, kun ei tiedä paremmin, näyttelijätär jatkaa ja vetää tietämättömyydestä yhteyksiä nykypäivän neonatseihin.

Iron Skyssa Dietze näkee kulttielokuvan ainesta.

– Se on sekoitus herkkyyttä, härskiyttä ja särmikästä skandinaavstia huumoria.

Sosiaalisen median käyttöä uudella tavalla Dietze pitää älykkäänä ja kertoo fanien ottaneen häneen yhteyttä facebookin ja muiden medioiden kautta jo vuosia ennen ensi-iltaa.

– Hollywoodissa pomot, joilla on rahaa, päättävät. Sitten tulee friikkejä, joilla on energinen ja anarkistinen ote. Se on kuin punk-elokuva, rakastan sitä.

Miia Torro / Jouni Vikman

Lue lisää Iron Skystä uudesta Episodista 3/2012!

Lisää luettavaa