”Häpäisy ihmiskunnalle” – Uudella Marvel-supersankarisarjalla ei ole mitään tekemistä alkuperäisteoksen kanssa

Karkumatkalaisista kertovassa Runaways-sarjassa ei tapahdu mitään.

Kaikki ovat kuulleet legendasta, jossa rahanhimoinen Hollywood huomaa suosiota saaneen viihdemuodon – sarjakuvan, romaanin tai vaikka videopelin – ja ostaa oikeudet tarinaan, jättää lisenssistä pelkät nimet ja antaa ne B-luokan kellarikäsikirjoittajille päivän varoitusajalla.

Runaways on yksi tällainen tuote, jolla ei ole mitään tekemistä alkuperäisteoksen kanssa. Vain päähenkilöiden nimet ja ulkonäkö on kopioitu, muuten kaikki on vedetty pöntöstä alas.

Alkuperäistarinassa kuusi nuorta todistaa vanhempiensa tekemää rituaalimurhaa ja päättää tämän seurauksena paeta kodeistaan. Karkumatkalla nuoret huomaavat omat perityt supervoimansa ja muut erikoisuudet.

Sarjakuvan ensimmäinen kaari on erinomainen uniikki tarina, jolla on selkeää vetovoimaa myös liian usein miehiseksi miellettyä sarjakuvamaailmaa vieroksuville. Tarinan keskushahmoilla on hauskoja voimia: mitä tahansa tasan kerran loihtiva taikasauva, uneliaaksi tekevä supervoimakkuus ja lemmikkidinosaurus. Kyllä, viimeinen hymyilytti minuakin, kun kuulin ensimmäisen kerran, että Runaways on kääntymässä näytellyksi sarjaksi.

Viikoittain HBO Nordicilla ilmestyvän Runaways-sarjan viidessä ensimmäisessä jaksossa ei kerta kaikkiaan tapahdu mitään. Puolet kymmenosaisesta kaudesta on nähty ja nuoret hengailevat yhä vanhempiensa kanssa. Toisaalta, mikäs siinä on asuessa, kun alkuperäistarinaa on muutettu (vai sensuroitu?) ja nuorille ei edes anneta todellista syytä paeta. Saati niitä voimia. Tai järkevää tekemistä. Repliikkejä. Mitä tahansa muuta kuin menneessä vatvomista ja nuorten vanhempien valtaamaa ruutuaikaa!

Suoratoistopalvelu Hulun sarja on häpäisy sekä Runaways-sarjakuvalle että ihmiskunnalle. Nämäkin rahat olisi voinut käyttää paremmin.

Tähdet ★