Harvey Weinstein teki aikoinaan kulttiohjaaja Kevin Smithille törkeät oharit

Melkoinen temppu.

12.4.2020 19:33

Kevin Smith teki vuonna 1994 pienen mustavalkoelokuvan, josta kasvoi vuosien varrella todellinen kulttihitti. Clerks eli Tiskirotat on jo 26 vuotta vanha.

Smith paljasti hiljattain erikoisen asian Tiskirotista. Raiskauksista 23 vuodeksi vankilaan tuomittu Harvey Weinstein ei nimittäin maksanut aluksi royalteja elokuvasta.

Weinstein omistaa Tiskirottien oikeudet, mutta ei maksanut Smithille royalteja seitsemään vuoteen.

– Hän on tunnettu siitä. Myös minä törmäsin siihen. Enkä ole vieläkään saanut kaikkia rahoja. En minä tätä kuitenkaan rahan takia tee. Edustajani ovat koko urani ajan sanoneet minulle, että ansaitsisin enemmän rahaa. Raha ei kuitenkaan motivoi minua, Smith kertoi Varietyn haastattelussa.

– Tiedän tämän verran. Miramax osti Clerksin oikeudet 227 000 dollarilla. Elokuva tienasi teatterikierroksellaan 3 miljoonaa dollaria. Kesti kuitenkin seitsemän vuotta, että näimme senttiäkään tienesteistä. Seitsemän vuoden ajan he vain sanoivat, ettei elokuva ole tienannut vielä mitään. Ihmettelimme tätä suuresti.

Tiskirottien tienesteillä maksettiin Miramaxin jättijahti Cannesin filmifestivaaleilla vuonna 1994. Miramax mainosti jahdilla lähinnä Quentin Tarantinon Pulp Fictionia.

– Jahdin nimi oli Miramax-jahti. Kaikki starat hengailivat siellä. Myös me olimme laivalla hengailemassa Tarantinon kanssa sen jälkeen, kun hän voitti Palme d’Orin. Jahti ei kuitenkaan ovuokrattu meille. Näimme laskun, kun festarit olivat ohitse, ja kaikki mitä he käyttivät festareilla, oli pistetty myös Tiskirottien piikkiin. He laittoivat laskun neljään osaan ja yksi osa siitä oli meidän osuutemme.

Smith haastoi Miramaxin tarkistamaan tilinsä vasta Tiskirotat 2:n jälkeen, kun hänen lakimiehensä joutui suorastaan pakottamaan miehen siihen. Vasta sitten Smith sai oman osuutensa royalteista.

Smith lahjoittaa kaikki tulevat Miramaxin royaltinsa (hän on tehnyt lukuisia elokuvia studiolle) voittoa tavoittelemattomalle Women in Film -hyväntekeväisyysjärjestölle. Organisaatio auttaa elokuva-alan naisia saavuttamaan unelmansa Hollywoodissa.

Lähde: Comicbook

Lisää luettavaa