Harvey Weinsteinin tuottama eeppinen suurelokuva sai seitsemän Oscar-ehdokkuutta – Mukana harvinaisen komea tähtikaarti

IMDb-arvosana 7,2.

6.2.2022 10:00

Vuonna 2003 valmistunut Päämääränä Cold Mountain on Yhdysvaltain sisällissotaan sijoittuva eeppinen draama.

Anthony Minghellan ohjaama elokuva kertoo nuorista rakastavaisista, ystävyydestä ja sodan tuomista koettelemuksista.

Etelävaltioiden sotilas W.P. Inman kyllästyy sotaan ja lähtee kohti kotiaan Cold Mountainilla, Pohjois-Carolinassa, missä odottaa hänen rakastamansa nainen.

Pääosia esittää poikkeuksellisen komea tähtikaarti: Jude Law, Nicole Kidman, Renée Zellweger, Philip Seymour Hoffman, Natalie Portman, Giovanni Ribisi ja Donald Sutherland.

Minghellan läpimurto-ohjauksen Englantilaisen potilaan tavoin nytkin on käsittelyssä palkittu kirja, jossa on ison luokan draamaa, sotaa ja rakkautta.

Jude Law’n esittämä Inman on haavoittunut Yhdysvaltain sisällissodassa. Hän päättää lopettaa sodankäynnin omalta kohdaltaan ja lähteä paluumatkalle kotiin Cold Mountainiin. Siellä odottaa hänen rakastettunsa Ada (Kidman).

Inman oli hädin tuskin ehtinyt tutustua juuri paikkakunnalle muuttaneeseen Adaan, kun sota tuli väliin.

Vaikka sodalla on Cold Mountainissa iso merkitys, se ei varsinaisesti ole sotaelokuva. Alussa on Sotamies Ryanin tyyliin suuri ja vaikuttava taistelukohtaus, mutta sen jälkeen sota jää taustalle.

Inmanin matka on eräänlainen muunnelma Odysseuksen kotiinpaluusta. Episodimaisissa kohtauksissa vastaan tulee erikoisia tyyppejä kuten lynkkaajia pakeneva pappi (Philip Seymour Hoffman), omituinen bordellinpitäjä (Giovanni Ribisi) ja kaunis sotaleski (Natalie Portman).

Adallakaan ei ole helppoa Inmanin paluuta odotellessa. Rovasti-isän (Donald Sutherland) poistuttua näyttämöltä kotitilan hoito jää yksin Adan harteille, eikä se ole helppoa maatöihin tottumattomalle. Lypsyjakkaran sijaan on tullut istuttua vain pianotuolilla. Lisäkiusana ovat yli-innokkaat kodinturvajoukot.

Onnekseen Ada saa hyvän apulaisen rempseästä kulkurityttö Rubystä (Zellweger), jolla pysyy sekä talikko että haulikko kädessä.

Cold Mountainin tekijäjoukossa on Englantilaisesta potilaasta tuttuja Oscar-palkittuja ammattimiehiä, kuten kuvaaja John Seale, säveltäjä Gabriel Yared ja leikkaaja Walter Murch.

Elokuva sai seitsemän Oscar-ehdokkuutta, mutta palkintoja tuli vain yksi: Renée Zellweger voitti kultapystin parhaasta naissivuosasta.

Päämääränä Cold Mountain oli valmistuessaan siihen asti kallein Miramax-studion tuotanto. Harvey ja Bob Weinsteinin perustama yhtiö tuotti elokuvan 79 miljoonalla dollarilla.

Päämääränä Cold Mountain kuuluu tällä hetkellä Ruudun ja SkyShowtimen valikoimaan. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa