Hypnoosimurhat kääntyivät noir-trilleriksi – Arto Halosen elokuva toimii hyvin kirjana

Elokuvan rinnakkaisteos puolustaa hyvin paikkaansa.

10.5.2018 09:00

Kööpenhamina maaliskuussa 1951. Naamioitunut mies yrittää pankkiryöstöä keskellä päivää ja ampuu samalla pankkivirkailijan ja konttoripäällikön. Polkupyörällä pakeneva ryöstäjä saadaan pian kiinni ja kuulusteltavaksi.

Ryöstäjä on 28-vuotias Palle Hardrup, natsimielinen, maanpetturuudesta vankilassa istunut nuori mies. Paossa käytetty polkupyörä yhdistää Hardrupin Bjørn Schouw Nielseniin. Hardrupin entisen sellitoverin tiedetään erikoistuneen itämaiseen filosofiaan, joogaan ja hypnoosiin. Poliisi esittää pian teorian hypnoosimurhista: se epäilee Nielsenin saaneen Hardrupin tekemään rikokset suggestion avulla.

Vuosikymmenten takaisissa tositapahtumissa on kiehtovaa fiktion tuntua. Kirjailija ja elokuvantekijä Arto Halonen pääsi haastattelemaan vankimielisairaalasta vapautunutta, menneisyyttään peitellyttä Palle Hardrupia vuonna 1997. Nyt Halonen on tehnyt Tanskan hypnoosimurhista paitsi elokuvan myös jännitysromaanin yhdessä lakimies-kirjailija Kevin Frazierin kanssa.

Kansainvälisille markkinoille tähdätyn englanninkielisen elokuvan rinnakkaisteos puolustaa hyvin paikkaansa. Romaani syventää ja motivoi henkilöhahmoja toisella tavalla kuin pintapuolinen ja kaavamaisuuksiin kompastuva elokuva. Elokuvassa näkökulma on tapausta tutkivan, menneisyytensä ja isäsuhteensa kanssa kipuilevan Anders Olsenin. Siinä missä elokuva jättää Olsenin Marie-vaimon lopulta sieväksi statistiksi, kirjassa kerrotaan myös hänen taustoistaan ja haamuistaan.

Tero Valkonen on suomentanut Halosen ja Frazierin englanninkielisen käsikirjoituksen. Lakoninen, äärimmäisen hillitty ilmaisu muistuttaa nordic noir -dekkarien riisuttua tyyliä. Erikoista kyllä elokuvan rinnalle kirjoitettu romaani ei herkuttele visuaalisuudella vaan pikemminkin kaihtaa esimerkiksi henkilöhahmojen kuvailua.

Niina Holm

★★★

The Guardian Angel – suojelusenkeli. Kirjoittanut Kevin Frazier, Arto Halonen. Suomentanut Tero Valkonen. Kustantaja WSOY.
310 sivua.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia