Illalla tv:ssä: Huijarimeedio pääsee hengestään

Salaisen identiteetin kaivanta äityy vaaralliseksi.

18.4.2021 18:31

Yli sadan vuoden taakse sijoitettu Verta Wienissä tarjoaa enemmänkin kuin vain nasevan sanaleikin käännösnimessään. Alkujaan Vienna Blood -nimellä julkaistu sarja yhdistelee klassista Sherlock Holmes -viihdettä, Sigmund Freudin ajatusmaailmaa ja Wienin vanhoja maisemia, joissa juutalaisvainot alkoivat nostaa päätään.

Kolmiosaisen ensimmäisen kauden aloittaa nuoren naisen murhaa käsittelevä tarina Viimeinen istunto. Rikostutkinnalle elävä etsivä Oskar Reinhardt (Jürgen Maurer, Tatort) yrittää epätoivoisesti pitää työnsä, vaikka epäonnistumiset syövät hänen mainettaan. Nyt kovapintainen vanha kettu huomaa kuitenkin harovansa tyhjää. Kuollut kaunotar näyttää toisaalta kuin tehneen itsemurhan asunnossaan, mutta toisaalta taas hänet surmannut ase on kadoksissa ja huoneisto lukittu sisältä.

Reinhardtin kontolle on sälytetty myös nuori lääkäriopiskelija Max Liebermann (Matthew Beard, Avenue 5). Tämän varakas isä (Conleth Hill, Game of Thrones) on hänen päällikkönsä ystäväpiiriä. Ylimielisen oloinen nuorukainen on mukana tutkinnassa tarkkailemassa rikollista mieltä, mutta Reinhardtin päänvaivaksi Liebermann tarjoaa hänelle auliisti uudenaikaisia mielipiteitään ja asettaa itsensä vaaraan. Kaksikon suhde on verrattavissa mestarietsivä Holmesin ja lääkäri Watsonin suhteeseen, joskin tässä tapauksessa Liebermann muistuttaa havaintokyvyssään ja impulsiivisuudessaan Holmesia ja Reinhardt taas mukautuu hänen Watsonikseen.

Verta Wienissä ei ole vauhdilla ja nopeilla leikkauksilla pilattu, vaan se myötäilee kerronnassaan kuin kuvaamansa aikakauden verkkaista elämänrytmiä. Tämä ei estä kohtausten kasvamista silloin tällöin hengenvaarallisiksi sarjan hahmoille.

Kovin omaperäiseksi tätä sarjaa ei voi luonnehtia, mistä kielii myös pääosakaksikon verrattain heppoinen luonteenpiirteiden omiminen Sir Arthur Conan Doylen maailmasta. Onnistunut roolitus ja vanhaa maailmaa kunnioittaen luotu visuaalinen puoli, kuten lavastus, nostavat silti kokonaisuuden viihdearvoa. Sarja on toteutettu brittien ja itävaltalaisten yhteistyönä, mistä johtuen sen ääniraidalla kuullaan lähinnä englantia.

 

Verta Wienissä Yle tv1:llä sunnuntaisin 18.4.21 klo 21.55 alkaen ja kaikki jaksot myös Yle Areenassa.

Lisää luettavaa