Illalla tv:ssä: Kaikki ne kohut, joita Suomessa on koettu

Kuva: Jukka Lintinen/ Yle

Tätä et ole vielä kokenut.

Mitä on kotimainen tv-viihde vuonna 2022? Ei sentään pelkkää tosi-tv:tä, kisaamista tai Putousta, vaikka näillä kaikilla selvästi on kysyntää. Satiiria ikävöineiden iloksi tästä lauantaista eteenpäin tv-ruuduissa nähdään Iltalypsyn ja Ihmebantun henkeä elvyttävä uusi ohjelmasarja.

Stand up -lavoilta tuttu Jukka Lindsröm palaa tv-ruutuihin ohjelmalla, joka on dokumentti- ja asiaohjelman kaapuun puettua komediaa. Toisin kuin aiemmin Noin viikon uutisissa, Jukka Linströmin Sivuhistoriassa ääneen pääsevät useammin monet muut puhuvat päät. Ne vuorottelevat kuvavirrassa aitojen uutisklippien ja mm. ”ylidramatisoitujen” tilannekuvien kanssa.

Somevaikuttajille, puolueille, tv-tarjonnalle ja monelle muulle tutulle asialle naureskeleva ohjelma katsoo nykypäivään lähinnä lempeän humoristisesti vuodesta 2042 käsin. Vaikka sarja ei ota tarkoituksellisesti kantaa aivan päivänpolttaviin asioihin, se onnistuu silti olemaan ajankohtainen. Esim. kertoessaan rapujuhlista tykkäävien suomalaisten separatistijoukkojen riehaantumisesta se vie ajatukset Ukrainaan.

Välillä absurdeihin mittoihin vitsejään levittävä Jukka Lindströmin Sivuhistoria ei ole aivan puhtaasti kotimainen keksintö. Se ammentaa myös HBO Maxin ohjelmistoon kuuluvan hilpeän Avenue 5:n luojan, skotlantilaisen Armando Iannuccin, muka-dokumentaristisesta Time Trumpetista. Tätä ei kuitenkaan helposti huomaa, sillä nyt pilaa tehdään esim. Englannin sisäpolitiikan sijasta suomalaiskansallisista aiheista.

 

Jukka Lindströmin Sivuhistoria Yle tv1:llä lauantaisin 23.4.22 klo 21.00 alkaen (uusinnat ma) ja Yle Areenassa.