Illalla tv:ssä: Katsopa tissivakoa, kun rikospaikkatutkija ottaa näytteitä

Miamissa on rikollisen kuuma.

29.7.2021 20:30

Tväng – sähkökitara vonkaisee, pökerryttävän sininen vesi imee katseen ja palmut hehkuvat elinvoimaa oranssin auringon alla, vaikka niiden siimeksessä moni ihmispolo vetää viimeisen henkosensa. Kaksi vuotta alkuperäisen CSI:n jälkeen, eli vuonna 2002, startannut CSI: Miami loppui virallisesti vuonna 2012. Television ohjelmakartalla helteisen suurkaupungin rikostutkimukset ovat silti edelleen tuttu näky.

Sarjan jatkuvan kierrätyksen syy ei mitä todennäköisemmin ole huikean monimutkaisessa tarinankerronnassa, palkintoraadit huumaavassa näyttelijäntyössä tai realismia tihkuvassa ulkokuoressa. CSI: Miami on kuin yhdistelmä 1980-luvun hittisarja Miami Vicen nopeita leikkauksia, musiikin käyttöä, aurinkorantojen kuuminta muotia ja emosarja CSI:n rikospaikkatutkintakuvioita. Poliisisarjojen peruspullaa olevia juonikuvioita ja näyttelijöille tarjottua tusinadialogia maustavat pehmopornon puolelle kallistuva elekieli ja sopivasti paljasta pintaa sekä kuumia muotoja esiin tuova puvustus.

Kyllä, CSI: Miami on rikossarjojen saippuaosastoa, vaikkei se kuvaakaan aktiivisesti poliisipäällikkö Horatio Cainen (David Caruso) johtama tiimin jäsenten rakkauselämää. Tänä iltana käynnistyvän kuudennen kauden ensimmäisessä jaksossa Vaarallinen poika käydään läpi ehdonalaisvalvojan kuolemaa. Mutta jos ääniraidan kääntää pois ja keskittyy seuraamaan esim. Emily Procterin näyttelemän Calleigh Duquesnen kissamaista liikehdintää, kun hän saapuu lomilta tutkailemaan rikospaikkalöytöä, se on aistikkuudessaan lähes yhtä kaukana todellisuudesta kuin Emmanuellen Sylvia Kristelin eteerinen pehmeys.

Tällaiset sarjaa koskevat luovat ratkaisut ovat kuitenkin perusteltuja. Raakojen rikosten tapahtumakulkua kuvaavat välähdykset tarvitsevat vastapainokseen jotain aivan muuta. Välillä tuo muu on on eroottista vihjailua, välillä jotakin viileän ja koomisen sekaista, kuten Horation ikoninen päänkallistus ja aurinkolasitemppu.

 

CSI: Miami FOXilla ma-la klo 21 (to 29.7.21 6. kauden aloitusjakso) ja uusintoja myös öisin.

Lisää luettavaa