Illalla tv:ssä: Keinoäly uhkaa ihmiskuntaa joka taskusta

Olisitte kuunnelleet viisaampaanne ajoissa…

FOX

Huippudraamasta Mad Men ja Marvelin supersankarileffojen Tony Starkin isän roolista tuttu John Slattery vetää kasvoilleen astetta vakavampaa ilmettä sarjassa nimeltä Next. Siinä missä Howard Starkin rooli tarjosi Slatterylle lähinnä mahdollisuutta toimia kuin teknologiayrityksen mainoskasvona, Nextissä hän on uuteen teknologiaan nihkeämmin suhtautuva Paul LeBlanc.

Uutuussarjassa kierrätetään aihetta, joka oikeastaan oli esillä jo esim. Stanley Kubrickin elokuvaklassikossa 2001: Avaruusseikkailu (1968) ja ihan viime vuosina mm. Johnny Deppin tähdittämässä tieteisdraamassa Transcendence (2014). Se on tekoäly ja tekoälyn kehitys.

Nextissä tähän liittyvät kauhuskenaariot alkavat toteutua, kun internetistä erillään ollut tekoäly vaikuttaa äkkiä löytäneen tiensä maailmanlaajuiseen verkkoon. Slatteryn tulkitsema LeBlanc on suuren teknologiayrityksen perustaja, joka on aavistanut muita paremmin, mitä on tulossa. Tuo aavistus on, ettei vähän Amazonin Alexan tapaan nimetyn keinoälyn tavoite ole auttaa ihmisiä, vaan auttaa itseään voittamaan ihmiskunta. Tekoäly rikkoo Asimovin moraalisäännöstöä vastaan.

Päällimmäisenä uutuussarjasta jää aloitusjakson perusteella käteen stressaava tunnelma. Kyse ei ole niinkään siitä, että sarja saisi pelkäämään Siriä, Cortanaa tai mitään muutakaan arkiseen elämään tarkoitettua teknologista ihmettä; jokainen niitä käyttänyt on todennäköisesti huomannut, ettei tällaisilta avustajilta voi odottaa tottelemista, jos niiden ohjelmointi on vajavaista. Stressaavuus sarjassa syntyy ilottomasta lähestymistavasta ja puoliväkinäisesti luodusta vastakkainasettelusta.

Nextin taustalla on agenttisarja 24:n kirjoittaja-tuottaja Manny Coto. Se, mikä sopi 24:n asetelmaan, tuntuu Nextin tapauksessa ainakin alkuun yliyrittämiseltä, turhalta kiirehtimiseltä. Ensivaikutelma voi silti pettää. Sarja saattaa kasvaa ajan myötä paremmaksi, eikä John Slattery (58 v) ole näyttelijänä ollenkaan huono valinta vanhemman polven Steve Jobsiksi (1955–2011).

Next FOXilla torstaisin 15.10.20 klo 22.00 alkaen ja Ruudussa.