Illalla tv:ssä: Miksi kokonainen kaupunki vaikeni opiskelijan murhasta?

Peitetehtävä dyyneillä.

8.10.2021 13:12

Rento, lukutoukan oloinen nuorukainen (Ric Wersig) kokee rajun lopun tanskalaisessa rantakaupungissa. Hänet hirtetään yön pimeydessä, mutta yllättäen hänen ruumiinsa löytyy myöhemmin merestä. Paikallinen poliisi törmää jutun tutkinnassa seinään. Asia ei jää sikseen, sillä Hampurin pormestari on uhrin sisar. Hänen painostuksestaan Tanskaan lähetetään saksalaisvahvistus, jonka on määrä näyttää naapurimaan kollegoille, kuinka hommat pitää hoitaa.

Majakkamurha, alkuperäisnimeltään Hvide Sande, on myöhäisestä esitysajastaan huolimatta kevyemmän luokan Nordic noiria. Keski-Tanskan idyllisessä pikkukaupunkimiljöössä iso osa henkirikoksen rumuudesta vaikuttaa karisevan johonkin rantahiekkaan, kun sarja vyöryttää katsojan eteen rehevää poliisinrouvaa, avaimista ja kännyköistä piittaamattomia surffarinuoria ja peitetehtävissä toisilleen lämpenevien rikostutkijoiden välistä draamaa.

Pseudonyymi A. J. Kazinskin luoma sarja nojaa pitkälti kahden päähahmonsa, Helenen ja Thomasin, vuorovaikutukseen ja kemiaan. Saksalainen Thomas joutuu pakon edessä teeskentelemään tanskalaisen Helenen miestä, vaikka oman vaimon poismeno kaihertaa yhä mielessä. Helene taas on peitetehtävissä alansa huippua, mutta kaipaisi todellista irtiottoa roolileikeistä, sillä hänen viimeisin pidätyksensä (David Sakurai) oli myös niistä vaarallisin.

Carsten Bjørnlundin Thomas on tikkuisen parransänkensä kanssa rouhean jokamiesmainen puurtaja. Tällä on isot puheet, mutta toisaalta myös puhtia olla sanojensa mittainen mies. Marie Bach Hansenin Helene edustaa puolestaan hennon oloista, mutta tanssijan kestävyydellä varustettua naistyyppiä, joka haluaa osoittaa tietävänsä kaiken tai ainakin lähes kaiken. Molemmat näyttelijät ovat tuttuja myös Perilliset-sarjasta.

Majakkamurhan heikkous, ja toisaalta vahvuus, on esim. draamakomedioista tuttu kaavamaisuus, jossa arvattavuus tai katsojan toiveisiin vastaaminen luovat kutkuttavaa tunnetta. Tietenkin Thomas ja Helene inhoavat toisiaan aluksi. Totta kai heidän työnkuvaansa kuuluu suudelma ja sen jälkeen inho alkaa hälvetä. Kliseisesti pariskunnan kolmantena pyöränä tassuttelee koira, joka ikään kuin kommentoi ihmisten puuhia ilmeillään ja eleillään. Eläimen ohjaus on kuitenkin harvinaisen onnistunutta – sen välitön suhtautuminen Majakkamurhan pääosakaksikkoon saa helposti unohtamaan, että myös se on saanut toimintakäskynsä jostakin kuvan ulkopuolelta.

Tänä vuonna valmistuneesta sarjasta löytyy kevyttä jännitystä kahdeksalle perjantai-illalle. Yle Areenan kautta Majakkamurhan voi katsoa myös putkeen.

 

Majakkamurha Yle tv1:llä alkaen pe 8.10.21 klo 22.00 ja jaksot myös Yle Areenassa.

Lisää luettavaa