Illalla tv:ssä: Naisten kiihkeää kamppailua kumiyrityksen perijästä

Tarinaa rahan ja vallan maailmasta.

ITV/Yle

Kirjailija J. G. Farrell ei ollut ehkä maanmiehensä P. G. Wodehousen kaltainen tarinaniskijä, mutta Farrellin tekstiin pohjautuva Singaporen kosketus tuo silti jossain määrin mieleen Wodehousen. Singaporen kosketuksen sivuhahmoihin lukeutuva, viime vuosisadan alkupuoliskon yöelämässä viihtyvä tyhjäntoimittaja Monty (Luke Newberry), muistuttaa tyhjäpäisyydessään Wodehousen luomaa Bertie Woosteria. Eli sitä samaa hölmöä brittiyläluokan edustajaa, jota Hugh Laurie näytteli aikoinaan sarjassa Kyllä Jeeves hoitaa.

Tänä vuonna valmistuneen Singaporen kosketuksen kuudessa jaksossa käydään läpi kuitenkin Montya vakavamielisemmän nuorukaisen vaiheita. Montyn isä Walter Blackett (David Morrissey, The Walking Dead) on luonut mukavan omaisuuden Singaporen kumiteollisuudessa, herra Webbin (Charles Dance, Game of Thrones) liikekumppanina. Mutta myös Webbillä on poika (Luke Treadaway), isästään etääntynyt, joskin tämän rakastama älykkö, jolle vanha Webb on myös testamentannut omaisuutensa. Blackettin ja hänen tyttärensä (Georgia Blizzard) himo valtaa ja varallisuutta kohtaan on niin kyltymätöntä, että nämä ovat valmiita tekemään kaikkensa nuoremman Webbin saamiseksi perheensä jäseneksi, kun vanhan Webbin päivät näyttävät luetuilta.

Satiirikoksikin luonnehditun Farrellin huumori ei Singaporen kosketuksesta juuri kuki, vaikka esim. kevyt jazzmusiikki pitää positiivista virettä yllä sarjan kohtauksesta toiseen. Välillä sarjan tunnelma on jopa painostava, sillä Japani hyökkää alueelle ja nuoremman Webbin rahoista on kiinnostunut myös niin kommunistiksi kuin prinsessaksikin väitetty salaperäinen pakolaisnainen, Vera Chiang (Elizabeth Tan). Tilanne epävarmassa maailmantilanteessa ja kiihkeiden naisten paineessa kuumenee muuten viileän rauhallisen brittimiekkosen mielessä lähelle kiehumispistettä.

Singaporen kosketuksen ehdoton plussa on peribrittiläinen rauhallisuus, jolla sen keskeisimmät hahmot tuntuvat selviytyvän tilanteesta kuin tilanteesta. Viihteen suurkuluttajalle saattaa myös tuottaa positiivista hytinää se, kuinka sen hahmot on roolitettu: On kerrassaan ilahduttavaa nähdä Charles Dance Game of Thronesin Lannister-suvun päätä leppoisampana johtajana tai David Morrisey muuntautuneena The Walking Deadin rujoista maailmanlopputunnelmista liike-elämän sliipatuksi limanuljaskaksi. Piristävän erilaisessa roolissa nähdään lisäksi Jane Horrocks (Todella upeeta).

Muuten Singaporen kosketus ei varsinaisesti yllätä millään tasolla. Sarja on laadukkaasti tehty, mikä on enemmän sääntö kuin poikkeus saarivaltiosta Ylen ohjelmistoon ostetuissa ohjelmissa.

Singaporen kosketus Yle tv1:llä lauantai-iltaisin 19.9.20 klo 23.55 alkaen. Uudet jaksot tiistaisin klo 19. Kaikki jaksot myös Yle Areenassa.