Illalla tv:ssä: Skandaali sotaministeriössä

1960-luvun kuuma puheenaihe minisarjana.

BBC

Miten saada kuka tahansa katsoja löytämään jokin samaistumiskohde tosielämän julkimoista kertovassa draamassa? Profumo-skandaaliin liittyvän Christine Keelerin (Sophie Cookson, Kingsman-elokuvasarja) suuhun on kirjoitettu heti Christine Keelerin tapauksen aluksi väite, että hän on aivan tavallinen ihminen. Lähestymistapa on sinänsä mielenkiintoinen, ettei jokainen tavallinen ihminen kuitenkaan ole kaunis ja työskennellyt yökerhossa.

1960-luvulla Britannian sotaministerinä olleen John Profumon suhdetta myös venäläisvakoojan kanssa läheisissä väleissä olleeseen naiseen on versiotu draamaksi useampaan otteeseen. Tällä kertaa aiheesta on laadittu kuusiosainen sarja. Lyhyempikin käsittely olisi voinut toimia, sillä jo sen ensimmäinen jakso polkee ajoittain paikoillaan.

Hahmojen esittelyyn käytetään aikaa runsaasti, mutta heistä ei tuoda lopulta esiin kovin monipuolista kuvaa. Keeler toteaa useampaan otteeseen olleensa naiivi nuori ja halunneensa pitää vähän hauskaa. Hänet kohdannut sotaministeri Profumo (Ben Miles, The Crown) kuvataan miehenä, joka nauttii mielellään nuorempien naisten seurasta ilman varsin suurta salailua. Heidät toisilleen tutustuttanut tohtori Ward (James Norton, Grantchester) on sarjan onnistuneimpia hahmoja, sillä tämän miehen supliikki saa osan kohtauksista muistuttamaan taidokasta miekkakamppailua: Ward on liukaskielinen herramies, joka osaa väistöliikkeen jos toisenkin, mutta pistää juuri silloin kun vastapuoli sitä vähiten odottaa.

Ajassa edestakaisin seilaavan sarjan visuaalinen puoli on hillityn harkittu. Vaikka Christine Keelerin tapaus sijoittuu 1960-luvulle ja ajan muoti sekä tyyli ovat läsnä sen kuvissa, aikakauden räikeintä väritulvaa ei katsojan silmille lasketa, kuten vaikkapa Austin Powers -rainoissa. Tämä ratkaisu viestii osaltaan siitä, kuinka hauskanpito jossakin vaiheessa päättyy.

Christine Keelerin tapaus Yle tv1:llä sunnuntaisin alkaen 2.8.20 klo 21.45 ja Yle Areenassa.