Illalla tv:ssä: Sukusalaisuus, jonka juuret juontavat Waterloon taistelun alle

Brittiläistä pukudraamaa tutulla tyylillä.

Carnival Film & Television/Yle

Vuosia pukudraamaa – tämä ajatus ei suoranaisesti kiehtonut näyttelijä Dan Stevensiä, joka jätti menestyssarja Downton Abbeyn ja roolihahmonsa jo sen alkutaipaleella. Downton Abbeyn luojalle, Julian Fellowesille, ei yli viisi vuotta menneen ajan maailmaa kuitenkaan vaikuta olleen liikaa.

Fellowesin uudempi luomus on Belgravia, Waterloon taistelun kynnykseltä käynnistyvä sukutarina. Sodan kumu jää silti tässä vielä Downton Abbeynkin sotakuvausta kaukaisemmaksi, vaikka molemmissa sarjoissa sillä on suuri vaikutus hahmojen elämään. Sarjoja on vaikea olla vertaamatta, sillä niissä on hyvin paljon samaa aina historiallisten tapahtumien hyödyntämisestä luokkajärjestelmän esittämistapaan. Mutta siinä missä Downton Abbey oli kuin uudemman ajan Kahden kerroksen väkeä, kertomus isäntäväestä ja heidän palveluskunnastaan, Belgraviassa palveluskunta ei saa yhtä tärkeää roolia.

Yhden kauden mittaiseksi suunniteltu Belgravia keskittyy seuraamaan rouva Trenchardia (Tamsin Greig), nopeasti parempien piirien lähelle päässeen rakentajan vaimoa. Hän on perheestään tyttärensä (Alicia Eve) lisäksi se henkilö, joka ei täysin pöyristytä uusia yläluokkaisia tuttaviaan. Mutta taistelun lähestyessä tapahtuu jotakin sellaista, mikä heijastuu vuosien päähän ja asettaa niin hänen kuin monen muunkin maineen vaakalaudalle.

Downton Abbeystä Belgraviaan on päätynyt Julian Fellowesin kosketuksen lisäksi myös esim. Lady Shackletonina ensin mainitussa muikistellut Harriet Walter. Hän on Belgraviassa Lady Brockenhurst, sukusalaisuudesta kiinnostuva vanhempi rouva. Jotta kaikki ei kuitenkaan tuntuisi kuin kertaalleen pureskellulta, Life on Mars– ja Ashes to Ashes -sarjojen vanhan koulukunnan poliisi Gene Hunt, Philip Glenister, tuo sentään läsnäolollaan Belgraviaan jotakin virkistävää. Hän ei herra Trenchardin osassa ole todellakaan mikään Hugh Bonneville.

Belgravia Yle tv1:llä lauantaisin 7.11.20 klo 21.10 alkaen ja Yle Areenassa.