Illalla tv:ssä: Veivätkö luonnonvoimat naiskaksikon järjen?

Uusi islantilainen rikossarja käynnistyy.

7.3.2022 21:55

Islannin mustan hiekkarannan on usea matkailija kokenut. Mustaa hiekkaa -sarja (Black Sands/ Svörtu sandar) voi vaikuttaa vähän samaan tapaan tutulta jutulta: Sen päähenkilö on nuori nainen, jota kaihertaa jokin menneessä. Hän palaa pienelle synnyinpaikkakunnalleen ja kohtaa asioita, joiden vuoksi hän aikoinaan lähti pois. Toisaalta siellä elää myös hänen entinen ihastuksensa.

Sarjan alkuasetelma on kuin jostakin Hallmark-kanavan imelästä tusinadraamasta – paitsi, ettei olekaan. Heti kättelyssä tummalta rannalta löytyy tuntemattoman naisen ruumis. Jyrkät kalliot ovat kohtalokkaita paikkoja vieraille. Aníta (Aldís Amah Hamilton, Vangit), pikkupaikkakunnalle juuri palannut poliisi, aistii tapauksessa jotain outoa. Eikä aikaakaan, kun häneen törmää toinen ulkomaalainen nainen verissään. Kuka on tekojen takana? Tunsivatko nämä ihmiset toisensa? Kävivätkö he toistensa kimppuun? Sekoittiko erikoinen luonto heidän päänsä?

Sarjan tapahtumapaikkana olevan turistirysän asukkaat ovat lähempänä hirtehisen brittikomedia Herrasmiesliigan (The League of Gentlemen, 1999-2017) persoonallisuuksia kuin tusinadraaman läpimukavia hahmoja. Vaikka Islannin maisemat tarjoavat tarinalle aivan omanlaisensa miljöön, paikan ilmassa leijuu tummien hiekanjyvien lisäksi vahvasti Twin Peaks -henkinen vire. Katsoja voi halutessaan myös sivuuttaa sarjan vähän vinksallaan olevan ilmapiirin, sillä se ei kasva kahdeksan jakson aikana sellaiseen mittaan kuin näissä esimerkeissä.

Sarja toimii kuitenkin samaan tapaan kuin rantahiekka. Käsikirjoittaja-ohjaaja Baldvin Z:n (Loukussa) ja hänen tiiminsä rikostarinaansa yhdistämä musta huumori tunkee katsojan mieleen kuin hiekanjyvät kenkään, eikä niitä saa sieltä aivan heti ravistetuksi.

 

Mustaa hiekkaa Yle Teema & Femillä maanantaisin alkaen 7.3.22 klo 22.00 ja kaikki jaksot myös Yle Areenassa.

Lisää luettavaa