Illalla tv:ssä: Viime vuosikymmenen suurin elokuvailmiö – olihan tämä kyllä pöljän hyvä leffa ja raikas tuulahdus

IMDb-arvosana on 8,4.

22.9.2023 06:00

Illan tv-tarjonnassa on elokuva Joker (2019). Se on sikäli harvinainen tapaus, että se tienasi jättimäisen määrän rahaa, ja siitä pitivät sekä kriitikot että yleisö.

Tarinassa mielenterveysongelmainen mies asustelee Gothamin suurkaupungissa, äitinsä kotona, yrittäen samalla luoda uraa koomikkona. Ankeasta elämästä pakotien tarjoaa televisio, ja erityisesti television keskusteluohjelma, jonka juontajaa näyttelee Robert De Niro.

Supersankarielokuvat saattoivat alkaa puuduttaa jo viime vuosikymmenen puolella, mutta toivo heräsi uutisten kiiriessä maailmalta, että Joaquin Phoenix tulee näyttelemään klassista sarjakuvahahmoa Jokeria.

Jo siinä vaiheessa saattoi varovasti toivoa, että supersankarigenressä olisi ehkä luvassa jotain piristävää ja uutta. Pienenä huolenaiheena oli vain elokuvan ohjaaja Todd Phillips, joka miellettiin komedioiden ohjaajaksi. Hänen meriiteistään löytyy muun muassa menestyskomedia Kauhea kankkunen (2009).

Tanssikohtaus syntyi Phillipsin soitettua Phoenixille elokuvan säveltäjän musiikkia.

Huoli oli kuitenkin turha, sillä Phillips osoittautui päteväksi ohjaajaksi Jokerille. Phoenixista ja Phillipsistä syntyi leffasta tehtyjen taustadokkareiden perusteella suoranainen dynaaminen duo, joka ei pelännyt improvisoida ja keksiä ideoita elokuvaansa varten.

Elokuvaan toi panoksensa myös leffassa näyttelevä Zasie Beetz. Hän sanoi vuonna 2019 seuraavasti:

– Käsikirjoitus oli loistava, mutta me kirjoitimme sen uudelleen kuvauksissa. Menimme asuntovaunuun, kirjoitimme illan kohtauksen ja sitten teimme sen, Beetz kertoi.

Beetz ei ollut vielä tuolloisen haastattelun aikaan varma, minkälainen elokuvasta tulee. Hän ei ollut nähnyt edes raakavedosta Jokerista.

Zazie Beets elokuvassa Joker (2019).

Spontaani hetki syntyi myös, kun Phoenix ja Phillips pitivät kahdestaan palaveria studion kuvauspaikalla. He miettivät, miten seuraavana työn alla oleva kohtaus pitäisi tehdä.

Kaksikon istuttua aikansa Phillips hoksasi kuunnelleensa elokuvan säveltäjän Hildur Guðnadóttirin musiikkia, jonka säveltäjä oli lähettänyt Phillipsille edellisenä päivänä. Phillips sanoi kuunnelleensa sitä paljon, ja soitti sen Phoenixille. Sen jälkeen syntyi elokuvan kuuluisa tanssikohtaus vessassa, ja kyseisestä musiikista tuli myös elokuvan teemakappale.

Alun perin kohtauksessa ei ollut tanssia, vaan Phoenixin piti vain piilottaa käyttämänsä revolveri johonkin. Kohtauksesta tuli kuitenkin muodonmuutoksellinen hetki, jonka myötä Jokeri pyrkii Arthur Fleckin sisuksista entistä enemmän ulos.

Joker pyrkii löytämään syitä sille, mikä tekee ihmisestä pahantekijän. Aiheen kärryille elokuvan tekijät pääsivät, kun he tutkivat taustatyönä mielenterveysongelmia, kuten narsistista persoonallisuushäiriötä. Jutun alla video Joker-elokuvan tekemisestä.

Tulevat lähetykset:

  • Pe 22.09.2023 klo 21.00, Kutonen

Elokuva on myös HBO Maxissa. Alla traileri.

Lue myös: Zelenskyi kertoi mitä tapahtuu jos Ukraina häviää – sanoi myös 3. maailmansodan alkaneen – Episodi.fi

 

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa