Zelenskyi kertoi mitä tapahtuu jos Ukraina häviää – sanoi myös 3. maailmansodan alkaneen

Sean Penn uskoi Volodymyr Zelenskyin ”syntyneen tätä hetkeä varten”.

19.9.2023 14:58

Hollywood-tähti Sean Penn teki dokumenttielokuvan Superpower, joka kertoo Ukrainan presidentistä Volodymyr Zelenskyistä sekä maassa käytävästä sodasta. Dokumentti on parhaillaan katsottavissa Paramount Plus (SkyShowtime) -suoratoistopalvelussa, mutta Suomessa dokumenttielokuvaa ei kuitenkaan ainakaan vielä ole tarjolla.

Penn aloitti dokumenttielokuvan tekemisen jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, ja dokumentin piti käsitellä kevyellä tavalla Zelenskyin nousua koomikosta presidentiksi. Aihe muuttui kuitenkin sotadokumentiksi Venäjän aloitettua sodan ja hyökättyä Ukrainaan.

Penn oli Kiovassa, kun ensimmäiset ohjukset iskivät pääkaupunkiin, ja hän on käynyt Ukrainassa ennen ja jälkeen sotaa seitsemän kertaa, myös etulinjassa, ja tavannut Zelenskyin niin ikään useita kertoja. Erikoisena sattumana, hän tapasi Zelenskyin päivää ennen Venäjän hyökkäystä, ja he tapasivat myös hyökkäyspäivänä.

Sean Penn ja Volodymyr Zelenskyi viime marraskuussa Ukrainassa. AOP

USA Today kertoi dokumentissa nähtävistä Pennin ja Zelenskyin keskusteluista:

– Kolmas maailmansota on alkanut, ja Ukraina on etulinja, Zelenskyi kertoi Pennille tapaamisessa puistossa.

– Emme halua amerikkalaisten taistelevan täällä. Mutta jos emme voita, amerikkalaiset taistelevat täällä, Zelenskyi jatkoi.

Jotkut Pennin haastattelemat ukrainalaiset epäilivät Zelenskyin kykyä johtaa sotaa. Penn kertoi kuitenkin liikuttuneensa Zelenskyin olemuksesta.

– On kuin hän olisi syntynyt tätä hetkeä varten. Se oli hyvin liikuttavaa. Nykyään on varmasti loistavia, rohkeita johtajia kaikilla mantereilla – mutta ei naapurimaan kanssa, jolla on ydinaseita. Tämä on uusi paradigma, Penn sanoi The Guardianille.

Julkaisun mukaan Superpoweria ehti jo kehumaan Valkoisen talon entinen puhemies Nancy Pelosi, joka halasi Penniä dokumentin näytöksen jälkeen ja sanoi hänelle: ”Kaunista, kaunista, kaunista.” USA Today puolestaan kuvaili dokumenttielokuvaa rakkauskirjeeksi Zelenskyille ja ukrainalaisille.

Innostustaan dokumenttien tekemiseen Penn perusteli Superpowerissa seuraavasti:

– Ihmiset kysyvät: ”Kuka luulet olevasi, onko sinulla pelastajakompleksi, luuletko olevasi Walter Cronkite?”

Penn sanoo vastauksen olevan yksinkertainen: ”Olen utelias, ja kuuluisat kasvoni antavat minulle pääsyn moniin paikkoihin.” Alla Superpowerin traileri.

Lue myös: Viaplayssa on nyt kuninkaallisia ja Kalmarin unionia – kelpo leffa pohjoismaiden historiasta kiinnostuneille – Episodi.fi

Lähde: USA Today, The Guardian

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia