Inside Out -animaation tarina jatkuu lyhytelokuvassa

INSIDE OUT - Pictured: Riley Andersen. ©2015 Disney•Pixar. All Rights Reserved.

Pixar-animaatiostudion Inside Out – Mielen sopukoissa –elokuvasta on povattu varmaa Oscar-voittajaa siitä lähtien, kun se tuli ensi-iltaan Yhdysvalloissa kesäkuussa. Elokuvassa viisi perustunnetta kiukku, pelko, inho, ilo ja suru taistelevat vallasta Riley-tytön päässä. Peter Docterin (Toy Story. Monsterit Oy, WALL-E, Up – Kohti korkeuksia) ohjaamassa ja käsikirjoittamassa elokuvassa havainnollistetaan, miten tunteet ohjaavat Rileyn käyttäytymistä tytön syntymästä 11-vuotiaaksi asti, kun hän muuttaa vanhempineen San Franciscoon.

Uusi ympäristö aiheuttaa sekasorron tunteiden komentokeskuksessa eli Rileyn päässä. Yltiöoptimistinen Ilo yrittää johtaa tunneviisikkoa ja auttaa Rileyta selviämään niin sisäisistä kuin ulkoisista muutoksista.

Rileyn tarina jatkuu lyhytelokuvassa Rileyn ensitreffit, jonka on ohjannut Josh Cooley (työn alla oleva Toy Story 4) ja tuottanut Mark Nielsen (Inside Out). Noin neljän minuutin pituisessa lyhytelokuvassa tunnekuohut ottavat nyt isän ja äidin valtaansa Rileyn uuden elämänvaiheen myötä.

Cooley uskoo, että Inside Outin universaali teema auttoi kaikenikäisiä katsojia samastumaan ihmisenä olemisen iloihin ja suruihin.

– Meillä kaikilla on pää, tunteet ja ajattelemme asioita, joita emme sano ääneen. Näytimme ajattelu- ja tunneprosessit Rileyn näkökulmasta, mutta ne kiehtovat ja aiheuttavat välillä ongelmia kaikille ihmisille, Cooley toteaa San Franciscossa.

Rileyn ensitreffit näyttäisi olevan esimakua Inside Out -jatko-osalle, mutta Cooley vakuuttaa, että studion sisällä siitä ei ole vielä keskusteltu.

– Elokuvan ensi-illasta ei ole vielä tarpeeksi kauan aikaa, ja keskitymme nyt dvd- ja blu-ray-levyjen julkaisemiseen. Ainakin lyhytelokuva osoittaa tarinan osalta, että jatko-osa olisi mahdollinen.

Lyhytelokuvassa isän päässä alkaa tunteiden myllerrys, kun tuntematon poika tulee hakemaan Rileyta ulos. Isän päässä sumenee, sillä mielen täyttävät visiot hänen tyttärensä ja ovella seisovan vihollisen lähemmästä tuttavuudesta.
INSIDE OUT

Inside Outin maailma on valtava, ja lyhytelokuvan idea oli helppo kehitellä. Kuka tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta Rileyn ja hänen vanhempiensa tarinaa oli mukava jatkaa, vihjaa Nielsen.

Muihin elokuviin verrattuna animaatio tarjoaa luovalle tarinankerronnalle laajat puitteet. Vain tekijöiden mielikuvitus määrää, mitä valkokankaalla nähdään. Nielsenin mukaan yksi Pixarin valttikorteista onkin rajaton mielikuvitus.

– Tämä on toki haastavampi tapa tehdä elokuvia, koska meidän on luotava kaikki alusta lähtien. Emme voi vain mennä ulos kuvaamaan kaunista maisemaa. Työmäärä on siis valtava, mutta se on osa prosessin kiehtovuutta. Voimme luoda maailmoja, joita ei ole olemassa.

Teksti: Johanna Juntunen, San Francisco
Kuvat: Disney/Pixar

Inside Out – Mielen sopukoissa ilmestyy dvd- ja blu-ray-versioina 27. marraskuuta.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut