Iron Skyn taustalta paljastuu kovia kansainvälisiä tekijänimiä

6.4.2012 19:00

Kotikutoisilla Star Wreck -lyhäreillä oppinsa ammentaneet Iron Skyn tekijät saivat tiimiin myös nimekkäitä ammattilaisia. Eikä pelkästään näyttelijöiksi.

Iron Skyn tuimasta visuaalisesta ilmeestä vastaa Jussi Lehtiniemi, jolta tilattiin pirun isoja rakennelmia ja munia tutisuttavia aluksia.

250-sivuisen kuvakäsikirjoituksen piirsi ohjaaja Timo Vuorensolan tuhrujen pohjalta sarjakuvapiirtäjä Anssi Rauhala.

Kuvaajan Vuorensalo bongasi Jalmari Helanderin vanhasta lyhytelokuvasta. Sittemmin Jussi-palkittu Mika Orasmaa muistetaan myös Joulutarinan ja Rare Exportsin kuvaajana.

Natseille puvut suunnitteli Hercules-, Xena- ja Farscape -sarjoihin pukuja tehnyt Jake Collier.

– Meille soitettiin, että Suomeen muuttanut pukusuunnittelija Collier etsii alan töitä. Me taas etsimme univormufriikkiä, jollaisen saimme. Collier on puvustanut kaikkia niitä sarjoja, joita nuorena katsoin. Mies työskenteli natsikuvastolla vuoratussa luolassaan antaumuksella – ja millä hinnalla, Vuorensola innostuu.

Vähäpätöinen ei ole myöskään Iron Skyn leikkaaja. Intialaissyntyinen aussi Suresh Ayyar on ollut Australiassa ehdolla parhaan leikkauksen kategoriassa 12 kertaa ja voittanut ehdokkuuksistaan neljä. Ayyar leikkasi elokuvaa yhteensä yhdeksän kuukauden ajan tehden ensin oman version kaikeasta kuvamateriaalista ja vieraillen sen jälkeen kolme kertaa Suomessa muokkaamassa 2,5 tunnin versiosta lyhyemmän. Ohjaajan mielestä tauot leikkauksessa olivat elokuvalle hyväksi, kun materiaaliin sai tarvittavaa etäisyyttä.

Jani Svensk

Lue lisää Iron Skystä uudesta Episodista 3/2012!

Lisää luettavaa