Jenniferillä on kaksi kroppaa, ja toista niistä tuijottavat kaikki – She-Hulk on erilainen seksisymboli

She-Hulk syntyi 1980-luvun alussa tekijänoikeudellisista syistä, kun Marvel pelkäsi kilpailijoiden tuovan markkinoille naispuolisen version heidän suositusta tv-Hulkistaan. 80-luvulla hahmo sai parikin omaa sarjaansa, mutta on sittemmin toiminut lähinnä vierailevana tähtenä. She-Hulk: Attorney at Law -sarja nostaa hahmon taas keskiöön. Episodi jututti pääosaa esittävää Tatiana Maslanya ja Hulk-serkku Mark Ruffaloa.

23.8.2022 11:10

Vuonna 1980 käynnistyi The Savage She-Hulk -sarjakuva, joka oli perinteistä supersankarikahinointia. 80-luvun lopulla ilmestyi kevyempi, vitsejä ja kaksimielisyyksiä viljelevä Sensational She-Hulk. Tatiana Maslanyn mukaan sarjan pohjalla on The Savage She-Hulkin tapahtumia, mutta sävy on enemmän Sensational She-Hulkia.

– Se on lakikomedia, joka tapahtuu paljon oikeussalissa, jossa hahmoni puolustaa superihmisiä. Eli siinä nähdään paljon kiinnostavia hahmoja ongelmineen, joita She-Hulk yrittää ratkoa komediallisella vireellä. Samalla se käsittelee mielenkiintoisia teemoja kuten naisellisuus, kehonkuva ja mitä supersankarius tarkoittaa.

Savage She-Hulkista on peräisin etenkin sankarittaren ja Titania-pahiksen (Jameela Jamil) vihollisuus. Titania on kuin koulukiusaaja, joka syleilee supervoimiaan. Hänellä on some-tilit ja seuraajia. Hän edustaa kaikkea ikävää, mitä Maslanyn esittämä Jennifer Walters voi kuvitella uudesta maailmastaan.

– Jennifer ei pidä siitä, että hänen on oltava She-Hulk, se on jotain, mitä hänelle on tapahtunut. On helppo kuvitella, miltä tuntuu, kun on suunnitellut elämäänsä ja lähtenyt tavoittelemaan unelmiaan ja sitten tapahtuukin jotain, joka mullistaa kaiken.

Outoja esikuvia

Jennifer Walters saa suoniinsa serkkunsa myös Hulkina tunnetun Bruce Bannerin verta. Sen myötä hän huomaa tahtomattaan muuttuvansa kaksimetriseksi vihreäksi She-Hulkiksi.

– Jenniferillä on kaksi kroppaa; toiseen kukaan ei kiinnitä huomiota, toista kaikki tuijottavat. Hän navigoi ihmisten ilmoille astumista kummassakin. Se oli minulle naisena hyvin samastuttavaa, sillä se kertoo mielenkiintoisia asioita siitä, miltä naisten odotetaan näyttävän ja miten heitä kohdellaan. Toivon, että tätä katsovat lgbt-nuoret tai nuoret yleensä löytävät teemat siitä, miltä tuntuu kun ei täytä normeja, ja arvostavat She-Hulkia, koska hän on silti kokonainen ihminen. Se tekee hänestä supersankarin, Maslany julistaa.

Maslany tuli tunnetuksi Orphan Black -sarjasta, jossa hän esitti useampia klooniversioita samasta ihmisestä.

Orphan Black -kokemukseni auttoi venyttämään mielikuvitusta, kun oli näyteltävä tennispalloa vastaan kankaalla vuoratussa tyhjässä hallissa. Mark [Ruffalo] neuvoi miettimään sitä teatteriesitykseksi, jossa kaikki ympärillä oleva on kuviteltava todeksi.

Roolia varten Maslany luki kaikki She-Hulk-sarjakuvat, mutta varsinainen innoitus löytyi muualta.

– Sarjakuvissa oli kiinnostavinta kuinka eri tavoin eri taiteilijat piirsivät hahmoa. Tämä on ehkä outo referenssi, mutta olin valtava Teenage Mutant Ninja Turtle -fani, katson sarjaa välillä edelleenkin. Siinä 80- ja 90-lukujen taitteen toimintakomediassa on jotain erityistä ja kilpparit ovat kaikki omia hahmojaan. Sen kahjoutta halusin tuoda tähän sarjaan.

Toisin kuin 70-luvun Hulk-sarjassa Maslanyn ei tarvinnut Lou Ferrignon tavoin turvautua vihreään ihomaaliin.

– Niin mukavaa kuin vihreä maali olisikin ollut, että olisin oikeasti voinut kokea sen, minulla oli liikkeenkaappauspuku ja kypärä, jossa oli kamera kasvojeni edessä. Ne lähettivät liikkeistäni ja ilmeistäni dataa, josta hahmo rakennettiin tietokoneella olevan ”luurangon” päälle. Ensimmäisen kerran näin vain pienen näytteen, jossa She-Hulk istui ja kuunteli jotain. Mutta se näytti elävältä hahmolta, joka istuu ja kuuntelee, koska minä olin näytellyt sen. Mark sanoi samaa: koko, väri ja lihakset tulevat tietokoneelta, näytteleminen ei.

Ihminen edellä

Mark Ruffalo on esittänyt Hulk-hahmoa vuoden 2012 Avengers-elokuvasta lähtien. Hän toteaa, ettei koskaan aikaisemmin ole ollut mukana tv- tai elokuvatuotannossa, jossa vähintään puolet työryhmästä on naisia, mukaan lukien tuottajat, ohjaajat ja käsikirjoittajat.

– Supermaailma naisten näkökulmasta sisältää satiiria, he huomaavat ristiriitaisuuksia, jotka äijiltä menevät ohi. Tässä oli uutta, raikasta lähestymistapaa, joka lähti liikkeelle Jenniferin suhteesta muihin ihmisiin ja omaan seksuaalisuuteensa.

Ruffalo ei halunnut mansplainata Maslanylle hahmon esittämistä. Sen sijaan hän pystyi tarjoamaan kokemustaan liikkeenkaappausteknologian kanssa näyttelemisessä.

– Näissä pitäisi tuoda omaa persoonaa läpi, joten rohkaisin häntä omistamaan hahmon ja olemaan oma itsensä. Jotakin tapahtuu, kun teknologia ottaa vallan. Näyttelijän on varmistettava, että tärkeää on inhimillisyys, ei tekniikka. Joskus kuvauspaikalla on muistutettava, että pitää kunnioittaa sitä, että tietokoneella luotujen hahmojen toimivuuden takana on elävä näyttelijä, Ruffalo valistaa.

She-Hulk: Attorney at Law on muutenkin hyvin efektipitoinen sarja. Sen kanssa Maslany kertoo nopeasti oppineensa elämään, mutta hänellä oli toinen kompastuskivi.

– Vaikeinta oli komedia, sillä vaikka katson sitä paljon, en ollut itse tehnyt sitä aikaisemmin. Se oli kuin uusi lihas, jota minun piti harjoittaa, varsinkin kun sarjaan on pestattu paljon hyviä koomikkoja.

Kahdeksanosainen She-Hulk: Attorney at Law -sarja alkoi Disney Plus -palvelussa 17. elokuuta.

Teksti: Jouni Vikman
Kuvat: Disney Plus

Lisää luettavaa