Jesse Eisenberg skitsofreenisessa tilanteessa

Jesse Eisenberg kuvaa parhaillaan uutta supersankarielokuvaa Batman v Superman: Dawn of Justice. Sitä ennen hänet nähdään mustassa komediassa The Double. Episodi tapasi taidetta ja valtavirtaa urallaan sekoittavan näyttelijän Floridassa.

Teksti Kirpi Uimonen, Miami

Elokuva The Double vie Jesse Eisenbergin, 30, skitsofreeniseen tilanteeseen. Hän esittää kahta täysin samanäköistä hahmoa, joiden luonteenpiirteet eroavat toisistaan kuin päivä yöstä. Simon on arka, hiljainen ja sisäänpäin kääntynyt toimistotyöntekijä, jota kukaan ei huomaa. Hänen kaksoisolentonsa James on hurmaava mutta raivostuttavan täynnä itseään. Lopulta miehet alkavat elää epäterveessä, hulluuden partaalle ajavassa symbioosissa, koska kumpikaan ei pärjää ilman toista. Musta komedia perustuu Fjodor Dostojevskin vuonna 1846 julkaistuun romaaniin Kaksoisolento.

– Ajattelin, että Jamesin kengissä oli korkoa, sillä korot tuovat saman tien ryhtiä olemukseen. Sillä tavalla sain hänet näyttämään itsevarmalta. Muuten miesten erilaisuuden korostaminen oli paljon kiinni elokuvan käsikirjoittajasta ja ohjaajasta Richard Ayoadesta, joka kuvakulmillaan korosti miesten erilaisuutta, Eisenberg kertoo Miamissa.

New Yorkin kasvatti kiinnostui näyttelemisestä lapsena, kun hän seurasi Hallie-siskoaan paikalliseen lastenteatteriin.

– Vanhempani ajattelivat, että näytteleminen auttaa Hallieta pääsemään eroon ujoudesta. Minä taas halusin olla siskoni kanssa. Minusta tuli hiljalleen kunnianhimoinen. Jatkoin näyttelemistä ja aloin kirjoittaa näytelmiä, koska en ollut tyytyväinen näytelmiin, joita esitimme, hän muistelee.

Hän katsoi lapsena Roger Rabbittiä ja samastui nuorena John Travoltaan.

– Näin Travoltan elokuvia televisiosta ja kuvittelin, että hän on setäni. En ymmärtänyt vielä silloin, että televisiossa esiintyvät ihmiset olivat todellisuudessa tuntemattomia meille.

Eisenberg sai 16-vuotiaana osan sarjasta Get Real. Samassa ohjelmassa nähtiin myös Hollywood-tähdeksi noussut Anne Hathaway. Viimeksi heitä kuultiin yhdessä Rio 2 -animaation englanninkielisen version sinisenä lintuparina Blu ja Jewel. Vuonna 2011 valmistuneen televisioelokuvan Ukkosmyrsky jälkeen hän sai toisen pääosan independent-elokuvasta Roger Dodger, jossa hän yrittää tulla mieheksi setänsä opettaessa, kuinka nainen valloitetaan. Sitä seurasivat sivuosat draamassa Keisareiden kerho ja jännityselokuvassa Kylä. Vuonna 2005 alkoi tapahtua. Draama The Squid and the Whale, jossa hän esitti vanhempiensa avioerosta selviytyvää nuorta, palkittiin parhaasta käsikirjoituksesta ja ohjauksesta Sundance-elokuvajuhlilla ja sen käsikirjoitus oli ehdolla Oscar-gaalassa vuonna 2006.

– Minua on onnistanut urallani, koska olen löytänyt useita hyvin kirjoitettuja rooleja, jotka ovat sopineet juuri minulle. En osannut unelmoida nuorena päärooleista vaan ajattelin, että näyttelisin sivuosia.

Vuonna 2009 hänet nähtiin komediadraamassa Adventureland, jossa hän kerää matkarahoja Eurooppaan paikallisessa huvipuistossa sekä zombeja vastaan taistelevansa opiskelijana Zombieland-kauhukomediaelokuvassa. Eisenbergin varsinainen läpimurto oli vuonna 2010 valmistunut draama The Social Network, jossa hän esittää Facebookin perustaja Mark Zuckerbergia. Elokuva palkittiin Oscarilla parhaasta käsikirjoituksesta ja alkuperäismusiikista ja Golden Globella vuoden parhaana draamaelokuvana. Myös Eisenberg oli ehdolla molemmissa gaaloissa.

– Kun luen käsikirjoituksen, en osaa arvioida, onko kyse pienestä vai suuresta elokuvasta. Joten en valitse projektejani niiden koon mukaan vaan sen perusteella, kiinnostaako tarina minua. Jokaisessa produktiossa on samanlaiset haasteet.

Viime vuonna ilmestynyt Suuri puhallus oli hänen ensimmäinen blockbuster-elokuvansa. Siinä hän esittää ylimielistä taikuria, joka ryöstää pankkeja.

– Ison studioelokuvan markkinointiin menee yhtä paljon aikaa kuin itse elokuvan kuvaamiseen. Independent-leffoja markkinoidaan pienemmässä mittakaavassa ja teatteriesityksiä ei juuri ollenkaan.

Hän esiintyi viime vuonna puoli vuotta kahdeksan kertaa viikossa käsikirjoittamassaan off-Broadway-näytelmässä The Revisionist. Kaksi vuotta aiemmin sai ensi-iltansa hänen käsikirjoittama ja tähdittämä näytelmä Asuncion.

– Näytelmän kirjoittaminen vei paljon aikaa. Toinen haaste on teatterin löytäminen, mutta itse näytteleminen ei eroa pahemmin elokuvissa näyttelemisestä. Toivon, että seuraava näytelmäni saa ensi-iltansa joko tämän vuoden lopussa tai ensi vuoden alussa.

Sitä ennen hän kuitenkin kuvaa supersankarielokuvaa Batman vs Superman: Dawn of Justice. Fanit kritisoivat hänen valintaansa Lex Luthoriksi.

– En lue itsestäni internetistä, joten en tiedä, miten minun pitäisi suhtautua kritiikkiin. Olen itse innoissani siitä, että ohjaaja Zack Snyder halusi minut mukaan tarinaan. Pidän roolista. Sitä paitsi uran kannalta on tärkeää tehdä myös isoja studioelokuvia.

The Double teattereissa 22.6.2014 alkaen.

Aiheeseen liittyvät elokuvat