Joaquin Phoenix puolustaa Joker-elokuvaa sairaan ja pahantahtoisen ihmisen hahmotutkielmana

Joker on mestariteos. Toiset pitävät sitä kuitenkin hirvittävänä ja pahana teoksena. Mistä on kyse?

1.10.2019 20:46

Joker on jakanut kriitikoiden mielipiteet: osa pitää elokuvaa mestariteoksena, toiset taas syyttävät elokuvaa, ohjaaja Todd Phillipsiä ja pääosatähteä Joaquin Phoenixiä sairaan tappajan palvomisesta. Phoenix puolustaa elokuvaa Vanity Fairissa.

– Se on vaikea elokuva. On melko hienoa, että ihmisillä on niin vahvat reaktiot. Tajusin nimittäin erään asian, kun luin käsikirjoitusta: miksemme tekisi elokuvaa, joka pakottaa katsojan sympatisoimaan pahista, tekee hänestä empaattisen? Koska juuri sitähän me teemme myös oikeassa elämässä, Phoenix sanoo.

Phoenix käveli jo eräästä haastattelusta pihalle, kun toimittaja kysyi häneltä, voisiko Joker aiheuttaa massamurhia. Aurora-tragedian uhrien omaiset kirjoittivat kirjeen Warner Bros. -studiolle, koska pelkäsivät elokuvateatteriampumisen tapahtuvan uudelleen.

– Tämä hahmo haluaa tulla kuulluksi – aivan kuten meistä jokainen. Tai sitten voi todeta, että hän haluaa nousta tähdeksi, jotta ihmiset fiksoituisivat häneen. Jokeri saa nautintoa siitä, kun hän saa seistä keskellä hulluutta.

– On helppo löytää yksinkertaisia vastauksia. On liiankin helppo panetella ihmisiä. Se saa tuntemaan olomme hyväksi, kun voimme osoittaa jonkin olevan paha: ”En ole paha, koska minulla ei ole etelävaltoiden lippua, enkä mene niihin mielenosoituksiin.” Se ei ole kuitenkaan tervettä, koska emme paneudu esimerkiksi rasismin syihin, sen juuriin, tai ihan mihin vain, mitä pidämme pahana. On aivan liian helppo syyllistää ihmisiä, ja juuri sen takia halusin tutkia Jokerin psykologiaa. Hän on pahantahtoinen ihminen, Phoenix sanoo.

Tietenkin myös ohjaaja Phillipsillä on oma näkemyksensä elokuvasta.

– Teimme elokuvan fiktiivisestä hahmosta kuvitteellisessa maailmassa. Haluamme tietenkin, että ihmiset näkevät sen vain sellaisena. Et voi syyllistää elokuvaa kaikesta siitä paskasta, mitä maailmassa tapahtuu; mikä vain voi triggeröidä ne teot. Ja juuri siitä elokuva kertoo. Ei se ole mikään käsky tehdä hirmutekoja. Se peilaa yhteiskuntaamme, ja sitä, että asialle pitäisi tehdä jotain, Phillips sanoo.

Tsekkaa koko haastattelu Vanity Fairin sivuilta.

Aiheeseen liittyviä elokuvia