Onko tämä vuoden paras elokuva? Odotettu Joker esitettiin suomalaistoimittajille – Lue tästä ensireaktiot

Joker saa Episodin toimitukselta ylistystä, mutta kriittinen äänikin löytyi.

Todd Phillipsin ohjaama odotettu Joker-elokuva esitettiin torstaina suomalaislehdistölle. Toimituksen reaktio oli lähes yksimielisen ylistävä. Yksi pettynytkin oli tosin joukossa.

Jouni Vikman:
”Rujon rosoinen sairauskertomus/paranemistarina olisi todennäköisesti toiminut ilman Jokeri-yhteyttäkin. Hahmon taustalla oleva maailma ja historia kuitenkin vain rikastivat kokemusta. Joaquin Phoenix ei ikinä ole ollut näin hyvä!”

Jussi Huhtala:
Yritin mennä ilman ennakko-odotuksia, ja yllätyin siitä, miten mielettömän hyvä Joker oli. Joaquin Phoenix uppoutui rooliinsa hämmästyttävällä intensiteetillä. Kokonaisuutena elokuva on monitasoinen ja herättää ajatuksia siitä, miten sairas yhteiskunta voi kasvattaa sairaita yksilöitä. Kaiken kruununa visuaalinen ilme ja äänimaailma on toteutettu upeasti. Harvoin kaikki elokuvan osa-alueet menevät näin hienosti nappiin. Vuoden paras elokuva tähän mennessä.

Niko Ikonen:
”Mestariteos! 5/5!”

Jesse Raatikainen:
”Huikea elokuva, johon on tarpeetonta yhdistää etuliitettä ”sarjakuva”. Joker on hienosti ohjattu ja käsikirjoitettu päähenkilön ja yhteiskunnan sairauskertomus. Jos DiCapriolle myönnetään Oscar-palkinto siitä, että hän hieman larppaa ääriolosuhteita, niin Joaquin Phoenixin palkinto on varma. Phoenix on elementissään, eli loistava. Fyysisesti ja psykologisesti raskas roolityö, jollaista tuskin nähdään heti pian keneltäkään uudelleen.”

Mukana näytöksessä oli myös Soundin verkkotuottaja Saku Schildt, joka on kirjoittanut Episodiinkin:
”Olen hieman pettynyt. Heath Ledger on yhä paras tässä roolissa. Tämä ei tosin ole Joaquin Phoenixin vika, vaan tuntuu ennemmin siltä kuin ohjaaja Todd Phillips olisi haukannut liian iso palan.

Elokuvaa ei ole syyttä verrattu Taksikuskiin ja Koomikkojen kuninkaaseen. Harvoin on mikään elokuva kumartanut esikuvilleen yhtä syvään kuin Joker. Taksikuskin veroinen elokuva se ei kuitenkaan ole.

Taksikuski ja Joker (miksi se muuten ei voi olla suomalaisittain Jokeri? ”Joker” näyttää aina siltä kuin nimestä olisi unohtunut yksi kirjain) kertovat molemmat valmiiksi tasapainottoman yksilön suistumisesta syvemmälle hulluuteen ja väkivaltaan. Siinä missä Taksikuski kertoo tarinansa liikoja selittelemättä tai alleviivaamatta, Joker suorastaan hieroo sanomansa katsojan kasvoihin.

Tämä saa elokuvan tuntumaan halvalta kopiolta – tai voisiko tässä yhteydessä sanoa, että klassikkoromaanin sarjakuvaversiolta? Taksikuski kestää katsomista vuosien jälkeenkin, koska siitä voi yhä tehdä uusia tulkintoja. Joker vääntää sanomansa rautalangasta, ja Jokeri-hahmon yhteydessä tämä on tuhoisaa, sillä konnan vetovoima perustuu vahvasti salaperäisyyteen.

Huonoksi en elokuvaa silti sano. Phoenix heittäytyy rooliinsa täysillä, ja elokuva on selvästi tehty rakkaudella. Se olisi kuitenkin tarvinnut vahvemman käsikirjoituksen ja ohjaajan, joka olisi osannut antaa katsojalle sopivasti vähemmän valmiita vastauksia.

’Vuoden elokuvatapaukseksi’ mainostetun teoksen ei pitäisi olla kolmen tähden leffa, mutta Joker on sellainen.”

Episodin varsinainen arvostelu julkaistaan verkossa 1. lokakuuta. Joker tulee ensi-iltaan 4. lokakuuta.

 

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut