Johnny Deppiä ei kelpuutettu Paluu tulevaisuuteen -elokuvan pääosaan – Ikonisen elokuvasarjan taustalta paljastuu hämmästyttäviä faktoja

Kokosimme faktoja yhteen jo klassikoksi muodostuneesta elokuvatrilogiasta.

2.2.2022 23:00

Paluu tulevaisuuteen -trilogia on moderni klassikko. Seuraavassa 30 faktaa elokuvasarjasta.

1. Michael J. Fox oli alun perinkin ykkösvaihtoehto Martyn rooliin, mutta hän näytteli vakituisesti televisiosarjassa Perhe on paras, jonka kuvaukset aiheuttivat aikatauluongelman. Roolin saikin ensin Eric Stoltz, mutta muutaman viikon kuluttua ohjaaja Robert Zemeckis ja käsikirjoittaja Bob Gale joutuivat toteamaan, että päärooli oli annettu väärälle näyttelijälle. Michael J. Foxin aikataulut saatiin lopulta sopimaan, mutta hänen kiireidensä takia suuri osa ensimmäisestä Paluu tulevaisuuteen -elokuvasta jouduttiin kuvaamaan iltaisin, öisin ja viikonloppuisin.

2. Universal-studion johtaja Sid Sheinberg ei pitänyt nimestä Back to the Future, koska hän oli sitä mieltä että Future-sana elokuvan nimessä karkottaisi katsojat. Hän halusi elokuvan nimeksi Spaceman from Pluto.

3. Silloista presidenttiä Ronald Reagania nauratti kohtaus, jossa Doc Brown ei uskonut että Reaganin kaltainen entinen näyttelijä voisi olla uskottava presidentti.

4. DeLorean-auton suunnittelija John DeLorean lähetti Zemeckisille ja Galelle kirjeen, jossa hän kiitti auton käytöstä elokuvassa.
back_to-the-Future-II-1

5. Tuolloin vielä tuntematon Johnny Depp koe-esiintyi Martyn rooliin. Bob Gale huomasi asian vasta jälkeenpäin muistiinpanoistaan. ”Ilmeisesti hän ei tehnyt mitään erityisen mieleenpainuvaa”, Gale kertoi myöhemmin.

6. Myös John Cusack ja Ralph Macchio (Karate Kid) olivat ehdolla Martyn rooliin.

7. Michael J. Fox joutui lisäämään J-kirjaimen nimeensä, koska Yhdysvaltain näyttelijöiden yhdistys ei hyväksy kahta samannimistä rekistereihinsä, ja yhdistykseen kuului ennestään jo yksi Michael Fox -niminen näyttelijä.

8. Kesti kolme tuntia maskeerata 23-vuotias Lea Thompson näyttämään 47-vuotiaalta Lorrainelta.

back_to-the-Future-1-2

9. Ensimmäisen elokuvan kuvauksissa käytettiin kolmea eri DeLorean-autoa.

10. Ensimmäisessä elokuvassa matkustetaan vuoteen 1955, jolloin elokuvan koiralle nimensä antanut Albert Einstein kuoli.

11. James Woods, John Lithgow, Dudley Moore ja Jeff Goldblum olivat ehdolla Doc Brownin rooliin ennen kuin Christopher Lloyd valittiin.

12. Lloyd otti roolisuoritukseensa vaikutteita paitsi Albert Einsteinista myös kapellimestari Leopold Stokowskista.

back_to-the-Future-II-3

13. Marty matkii useita rocktähtiä kohtauksessa, jossa hän soittaa kitaraa. Hän potkii vahvistinta kuin The Whon Pete Townshend, hyppii yhdellä jalalla kuin Chuck Berry ja soittaa lavalla maaten kuin AC/DC:n Angus Young. Soolossa on vaikutteita sekä Edward Van Halenilta että Jimi Hendrixiltä.

14. Kun Marty sanoo olevansa Darth Vader Vulcanus-planeetalta, hän soittaa musiikkia kasetilta, jossa lukee Van Halen. Kohtauksessa soi Edward Van Halenin nimetön kappale, joka tehtiin Hurjaa elämää -elokuvaa varten.

15. Lea Thompson valittiin roolinsa koska hän ja Martyn roolissa ensin näytellyt Eric Stoltz näyttelivät yhdessä elokuvassa Hurjaa elämää.

back-to-the-future-1-lea-thompson

16. Paluu tulevaisuuteen sisältää useita kohtauksia, joissa näkyy Pepsin tuotemerkki.

17. Marty oli 47-vuotias vuonna 2015, joten hän syntyi vuonna 1968.

18. Paluu tulevaisuuteen II sisältää Elijah Woodin ensimmäisen elokuvaesiintymisen. Hän esittää toista pikkupoikaa videopelin ääressä kahvilassa.

19. Tähtitieteilijä Carl Saganin mielestä Paluu tulevaisuuteen II oli kaikkien aikojen paras aikamatkailuelokuva. Useita eri aikajanoja käsiteltiin Saganin mukaan tieteellisesti uskottavalla tavalla.

20. Paluu tulevaisuuteen II ja Paluu tulevaisuuteen III kuvattiin yhtäjaksoisesti peräkkäin.

21. Robert Zemeckis ja Bob Gale eivät aikoneet alun perin tehdä jatko-osaa, ja ykkösosan lopun cliffhanger oli heidän mielestään pelkkä hauska vitsi.

22. Zemeckis on kertonut, että jos hän olisi tiennyt tekevänsä ykkösosalle jatkoa, hän ei olisi ottanut Martyn tyttöystävää Jenniferiä mukaan autoon. Koska tarina keskittyy Martyn tekemisiin, ei Jenniferin hahmolle ollut tilaa, ja siksi Doc tainnuttaa hänet kakkososan alussa.

23. Jenniferiä esittää kakkososassa eri näyttelijä kuin ykkösosassa. Claudia Wells oli lopettanut näyttelemisen kokonaan, koska hänen äitinsä oli sairastunut syöpään. Uudeksi Jenniferiksi valittiin Elizabeth Shue, ja siksi ykkösosasta peräisin oleva loppujakso kuvattiin uudelleen kakkososaa varten.

24. Martya kutsutaan Calvin Kleiniksi, mutta Ranskassa se kääntyi muotoon Pierre Cardin ja Espanjassa muotoon Levi Strauss.

25. Ykkösosan lantaa kuljettavassa kuorma-autossa lukee nimi D. Jones. Kolmososassa nähdään lantakärry, jossa lukee A. Jones.

26. ZZ Top esittää Paluu tulevaisuuteen III -elokuvan tunnuskappaleen Doubleback. Bändi tekee elokuvassa cameoroolin.

27. Michael J. Foxin isän kuolema aiheutti jatko-osien kuvauksissa kahden viikon tauon.

28. Claran rooli kirjoitettiin varta vasten Mary Steenburgenille. Steenburgenin lapset painostivat häntä ottamaan roolin vastaan.

back_to-the-Future-III-2

29. Mary Steenburgenin roolihahmo kolmososassa on 1800-luvulla elävä nainen, joka rakastuu 1900-luvulta tulevan aikamatkustajaan. Samoin käy Steenburgenin 1800-luvulla elävälle roolihahmolle hänen aiemmassa elokuvassaan Aikakone eli mitä Jack Viiltäjälle kuuluu tänään (1979).

30. Christopher Lloyd haaveili vielä yhdestä elokuvasta, jossa Marty ja Doc Brown matkustaisivat antiikin Roomaan.

Lisää luettavaa