Juuri teattereihin tullut viiden tähden kauhuelokuva on nyt K18 – yleisöpalaute johti ikärajan nostoon

KAVIn näkemyksen mukaan elokuva on erittäin voimakasta ahdistusta aiheuttava kokonaisuus.

13.10.2022 09:22

Syyskuun lopulla teattereihin tulleen Speak No Evil -elokuvan ikärajaa on poikkeuksellisesti nostettu ensi-illan jälkeen.

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on yleisöpalautteen perusteella uudelleenluokitellut Christian Tafdrupin ohjaaman tanskalaisen kauhudraaman. Uusi ikäraja on K-18.

Kuvaohjelmaluokittelija oli 22.9.2022 arvioinut elokuvalle ikärajan 16 perusteinaan elokuvan voimakas väkivalta ja voimakasta ahdistusta aiheuttava sisältö. Elokuva sisältää luokituksen mukaan erittäin järkyttävää ja yksityiskohtaista julmuuksien kuvausta sekä yksityiskohtaista ja realistista väkivaltaa.

KAVIn näkemyksen mukaan elokuvan tarinan rakentuminen, henkilöhahmojen kehitys tarinan aikana, elokuvan voimakkaan väkivallan piirteet sekä uhrien ominaisuudet luovat erittäin voimakasta ahdistusta aiheuttavan kokonaisuuden. Vaikkakin väkivaltasisältö on tässä tapauksessa hyvin vahvasti sidoksissa ahdistusta aiheuttavaan sisältöön, väkivaltakohtauksia ei ole määrällisesti paljon ja ne ovat kestoltaan suhteellisen lyhyitä, selitetään KAVIn tiedotteessa.

KAVI nosti elokuvan ikärajan uudelleenluokittelussaan kielletyksi alle 18-vuotiailta, perusteenaan erittäin voimakasta ahdistusta aiheuttavan sisältö. Väkivallan osalta KAVI katsoi sisällön liittyvän alemman ikärajan luokittelukriteeriin, kuten kuvaohjelmaluokittelija oli arvioinut. Elokuva sisältää myös alempaan ikärajaan liittyvää seksuaalista sisältöä.

KAVI uudelleenluokitteli myös elokuvan trailerin 27.9.2022. Kuvaohjelmaluokittelija oli 6.9.2022 arvioinut trailerin ikärajaksi sallittu yli 12-vuotiaille. Nyt KAVI nosti kuvaohjelman ikärajan sallituksi yli 16-vuotiaille voimakasta ahdistusta aiheuttavan sisällön takia.

Episodin arvostelussa Speak No Evil sai täydet viisi tähteä

”Tafdrup kuljettaa mestarillisesti tarinaa ja rakentaa ahdistavaa tunnelmaa, joka tuntuu lähes tukahduttavalta elokuvan loppumetreillä”, Maria Lättilä kirjoitti arviossaan.

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa