Kahden Nicolas Cagen tarina – Tämä elokuva on varsinainen aivonyrjähdys

Nicolas Cage näyttelee… Nick Cagea toimintakomediassa Suurenmoisen lahjakkuuden sietämätön taakka. Taiteellisella tasolla tyytymätön ja taloudellisesti vararikon partalla ole fiktiivinen versio Cagesta hyväksyy miljoonan dollarin tarjouksen esiintymisestä vaarallisen superfanin (Pedro Pascal) syntymäpäivillä. Vielä hullummaksi meno yltyy, kun CIA-agentti (Tiffany Haddish) pakkovärvää Cagen operaatioonsa. Oscar-palkitun näyttelijän on noustava oman legendansa tasalle, kanavoitava ikonisimpia hahmojaan ja tartuttava kaikkien aikojen rooliin: Nick Cageen. Se on rooli, jota hän on syntynyt esittämään.

14.5.2022 10:00

Oikea Nicolas Cage on valkokangaslegenda, jonka elokuviin kuuluvat sellaiset menestykset kuin The Rock, Face/Off – Kahdet kasvot, Con Air – lento vapauteen, Moonstruck, Kuherruskuukausi Vegasissa sekä miehelle pääosa-Oscarin tuonut Leaving Las Vegas

– Nicolas Cage on uskomattoman lahjakas ja hallitsee kaikki lajityypit, kehuu ohjaaja-käsikirjoittaja Tom Gormican.
– Hänet on nähty romanttisissa komedioissa kuten Moonstruck, komedioissa kuten The Family Man ja draamoissa. Hänet on nähty avant garde -elokuvissa kuten Mandy ja Villi sydän. Hänet on nähty menestys franchiseisssa kuten National Treasure ja toiminnassa kuten Con Air ja Face/Off. Harva näyttelijä voi tehdä kaikkia genrejä yhtä hyvin, hypätä komediasta draamaan, joskus saman projektin sisälläkin. Se kiehtoo minua.

Mutta mikä sai hänet kuvittelemaan suosikilleen vaihtoehtoisen olemassa olon?

– Nickistä on tullut enemmän kuin vain näyttelijä, hän on kulttuuri-ilmiö, Gormican perustelee. – Hän on outouden suojeluspyhimys. Pelkästään hänen kasvojensa näkeminen saa ihmiset hyvälle mielelle.

Gormicanin kiehtovat ja omalaatuiset ideat houkuttelivat Cagea.

– Elokuva on puhtaasti Tomin fantasia, joka on koostettu huomioista mediassa ja internetissä sekä palasista henkilökohtaista elämääni, joista on tullut julkisia. Siihen on miksattu tietoa tekemistäni haastatteluista ja minua aina kiinnostaneista asioista. Käytännössä elokuva on fiktio, jossa Tom on tulkinnut, millaista elämäni voisi olla, Cage analysoi.

Aivonyrjähdyksen paikka

Toisen käsikirjoittajan ja tuottajana toimineen Kevin Ettenin mukaan käsikirjoitus alkoi ”uskon hyppynä”, sillä Etten ja Gormican kirjoittivat tarinaa omin voimineen ilman, että heidän kohteensa oli tietoinen heidän suunnitelmistaan.

– Nick ei tiennyt keitä olemme, eikä meillä ollut isoa ansioluetteloa, jota hän olisi voinut katsastaa, Etten kertoo.

Cage olikin aluksi vastahakoinen osallistumaan projektiin.

– Ei minua kiinnostanut itseni esittäminen. Mutta sitten sain Tomilta hyvin mukavan kirjeen ja luin käsikirjoituksen. Ensimmäinen näytös hirvitti minua, ja kun olin päässyt toiseen ja kolmanteen huomasin Tomin vieneen minut seikkailulle, joka oli oikeasti hyvin jännittävä, Cage muistelee.

Mainittu kirje kuvaili, miksi kaksikko halusi tehdä elokuvan, miten projekti oli heille lempilapsi, koska he rakastivat Cagen uraa ja halusivat juhlistaa sitä.

– Halusimme tehdä selväksi, ettemme olleet pilailemassa Nicolas Cagen kustannuksella. Elokuva olisi kunnianosoitus. Samalla tavalla kuin hänen uransa kattaa useita lajityyppejä, myös elokuva loikkisi genrestä toiseen, Gormican lisää.

– Nick herättää hyvää tahtoa, ihmiset toivovat hänen onnistuvan. Me pohdimme, että millainen hän on ihmisenä? hän jatkaa.

Elokuvassa ”Nick Cage” on fiktiivinen versio tähdestä, ennen arvostettu näyttelijä, joka on pudonnut korkeuksista ja halajaa takaisin kassamenestysten loisteeseen ja arvostukseen. Hiipuva ura ei ole hänen ainut ongelmansa. Hänen megalomaniansa on myrkyttänyt suhteet niin ex-vaimoon kuin tyttäreen, vaikka mies itse ei sitä näe.

Kuvitteellinen Cage tuntee itsensä hyljeksityksi, mikä ei voisi olla kauempana totuudesta. Cage on viime aikoina saanut uransa parhaita arvioita esimerkiksi suorituksestaan elokuvassa Pig. Eikä kehuja ole uran varrellakaan puuttunut.

– Tomin versio Nick Cagesta on neuroottinen ja ahdistunut Nick Cage. Elokuva oli melkoinen aivonyrjähdys minulle, näyttelijä kuvailee.

Taide matkii elämää

Gormicanin Nick turhautuu ja jopa hieman sekoaa menettäessään himoitsemansa roolin. Hänen agenttinsa (Neil Patrick Harris) heittää taloudellisesti pyristelevälle asiakkaalleen pelastusrenkaan: upporikkaan superfanin syntymäpäiväkeikka miljoonasta dollarista.
– Näyttelijäystäväni oli menossa esiintymään jonkun syntymäpäiville, ja hän oli masentunut. Hän ajatteli, että se oli hänen uransa pohjakosketus, josta syvemmälle ei enää pääse, Gormican kertoo. – Ajattelin, että olisi hauska pistää Nicolas Cage sellaiseen tilanteeseen.

Matkattuaan Mallorcalle ja tavattuaan isäntänsä Javin (Pedro Pascal) Nick sulkeutuu täysin, kunnes hän huomaa, että heillä on paljon yhteistä.

– He ovat molemmat leffahulluja ja jakavat rakkauden kaikkeen Tri Caligarin kabinetista Paddington 2:een. Javilla on jopa Nick-vahanukke, joka räjäyttää Nickin pään, Cage kuvailee.

– Javi kuvastaa kaikkien meidän fanipoikien rakkautta Nickiä kohtaan, Etten paljastaa.

Tosin myös Javin esittäjä paljastui faniksi.

– Tom ja minä lounastimme Pedron kanssa, ja meidät vakuutti lopullisesti se, että hän ei ole vain hieno näyttelijä vaan myös aito Nickin ihailija. Pedro on todellinen leffafani ja Nick-fani. Roolitus toimi monella tasolla, Etten muistelee.

– Nicolas Cage on osasyy sille, että minusta tuli näyttelijä, Pascal tunnustaa. – Käsikirjoituksessa oli hienoa se, että se oli tarina ystävyydestä ja seikkailusta rakastetun taiteilijan ympärillä. Nickiä ja Javia yhdistää rakkaus tarinankerrontaa kohtaan.

Se ei ole ainut heitä yhdistävä tekijä. Miljonääri on aivan yhtä neuroottinen kuin kunniavieraansa, ja kumpikin hakee inspiraatiota näyttelijän kuuluisista roolihahmoista.

– Nickin leffapersoona on kaikkea sitä mitä Javi ei uskalla olla. Javi pelkää monia asioita ja elää Nickin röyhkeiden roolien kautta. Vierailu inspiroi Javia ottamaan riskejä elämässään, Pascal pohtii.

Suurenmoisen lahjakkuuden sietämätön taakka on mielenkiintoista vaihtelua Pascalia, joka on vaikuttanut draamoissa ja jännäreissä ja viime aikoina varsinkin suoratoistohitissä The Mandalorian.

– Pedro onnistui tasapainottelemaan innokkaan fanin ja vaarallisen häirikön välillä, Gormican kehuu. – Mutta koska Javin ytimessä on fandom, hän on yleisön samastumiskohde.

Ei kahta kolmannetta

Nickiä varjostaa aave, ”Nicky”, jota Cage myös esittää nuorempana, noin Villi sydän -aikakauden Cagena. Nicky on Nickin runsaan mielikuvituksen tuote, joka riivaa päähenkilöä suoraviivaisella fokuksellaan elokuvatähteydestä.
– Nickyllä on pitkä, ohut tukka ja hän pilkkaa Nickiä tämän roolivalinnoista. Minusta Nicky varastaa show’n, Cage toteaa.
Itse asiassa juuri mahdollisuus näytellä Nickyä vakuutti Cagen projektista.

– Nickin ja Nickyn välinen kommunikointi innost minua. Nicky ei lepää ennen kuin hänen alter egonsa on taas leffatähti. Oli melkoinen matka pitkin muistojen bulevardia löytää se vuosien takainen energiani.

Hahmoa varten Cage kaivoi esiin vähemmän rauhallisia haastatteluitaan. Nickyn ulkoasukin löytyi Cagen habituksesta noihin aikoihin, kun hän Villiä sydäntä promotoidessaan pukeutui mustaan nahkatakkiin, mustiin farkkuihin ja bootseihin. Hän kuvailee Nickyä ”nuoremmaksi versiokseen, jonka haluaisi tappaa”.

– Nickyn energia on hyvin erilaista kuin Nickin tai Nicolas Cagen. Nicky on äänekäs ja räväkkä eikä pyytele anteeksi. Hän uskoo edelleen itseensä ja maailmanvalloitukseen. Nicky kyseenalaistaa vanhempaa minäänsä ja tyrkkii tätä eteenpäin joskus ilkeästikin.

Pedro Pascal ja Nicolas Cage.

Nickin ja Nickyn kohtaamiset olivat Gormicanin mukaan mielenkiintoisimmat toteuttaa koko elokuvassa.

– Nicky on varmaan tarinan tärkein hahmo, sillä hän edustaa Nickin kamppailua sen keskeisten teemojen kanssa. Kasvaaksemme ja siirtyäksemme eteenpäin joudumme kamppailemaan kaiken sen kanssa, mitä haluaisimme jättää taaksemme, hän toteaa.

– Nick on isä, ex-mies ja näyttelijä, joka on jumissa vanhaan versioonsa, nuorekkaaseen, itsekkääseen ja narsistiseen leffatähteen. Lisäksi kyseessä on viittaus yhteen suosikeistani. Myös Adaptation. Minun versioni -elokuvassa Nicolas Cage näytteli kahta versiota samasta roolista.

Saman hahmon kahden eri version kohtaamisia varten hyödynnettiin visuaalisten efektien taikaa, liikkeenkaappausta ja taitavia sijaisnäyttelijöitä.

– Nicolas rakasti itsensä kanssa näyttelemistä. Nicolas Cagelle ei ole parempaa roolia kuin Nicolas Cage, Gormican virnuilee.

– Nicky on ihana ja tiesin, että meillä olisi hauskaa hahmon kanssa. Hänen epäkunnioituksensa on herkullista, ja hän on aidosti huolissaan Nickistä. Hän yrittää auttaa ainoalla tavalla, jonka Nicky osaa.

Eikä siinä vielä kaikki. Cage, Etten ja Gormican loivat näyttelijälle vielä yhden persoonan, Sergion. Nickin ex-vaimo Olivia käyttää maskeeraustaitojaan mahdollistaakseen soluttautumisen vaaralliseen linnoitukseen. Oikeasti hätkähdyttävän hahmon loi maskisuunnittelija ja proteesitaitelija Bill Corso.
Omalla tavallaan Sergion luominen viittaa Gormicanin tavoitteeseen muuttaa Cage roolihahmoksi, jota tämä olisi joskus voinut esittää.

– Saattaakseen tehtävänsä loppuun meidän Nickistämme on tultava toimintasankari, jollaisia hän esitti 90-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa, ohjaaja toteaa.

Cageuden alttari

Yksi tärkeimmistä kuvauspaikoista on Javin muistoesinehuone, joka on omistettu Nickille. CIA:n värväämä Nick epäilee isäntäänsä ja on varpaillaan, kun tämä vie hänet salaiseen huoneeseensa – joka paljastuu alttariksi Nicolas Cagelle. Se on täynnä elokuvien esineitä asuja ja jopa täysimittaisia mallinukkeja näyttelijästä Face/Off-jännäristä.
– Oli ihanaa rakentaa se huone, kertoo lavastaja Kevin Kavanaugh. – Minulla oli hauskaa poimiessani Nickin elokuvista elementtejä, jotka voisivat edustaa niitä ja hänen uskomatonta uraansa. Teimme itse joitakin esineitä, kuten palaneen pupun Con Airista, Arizona Babyn vaipat ja Moonstruckin irtokäden.

Huoneesta löytyy myös ainakin Lord of Warin, National Treasuren ja Leaving Las Vegasin käsikirjoitukset, klappitaulut Valley Girlistä, Face/Offista ja Arizona Babysta sekä huikeita tavaroita, kuten Face/Offin kultaiset aseet, Rakkauden arvan lottokuponki ja National Treasuren soihtu.

Eräässä toisessa kohtauksessa Gormican luo uusiksi hetken Leaving Las Vegasista, joka toi Cagelle Oscarin. Siinä Cagen hahmo tekee kirjaimellisen pohjakohtauksen juodessaan kaljaa uima-altaassa.

– Rakensimme altaan ja vesitankin kuvauspaikalle ja selitin Nickille, että hänen on sukellettava sen pohjaan juomaan olutta, ja hän keskeytti minut. ”Tom, Tom, Tom, kyllä minä tiedän. Olen tehnyt sen jo”, Gormican muistelee.

– Se oli hetki, jolloin todellisuus ja Nicolas Cagen ura törmäsivät ja me molemmat räjähdimme nauruun.

Kuvat ja haastattelut: Lionsgate
Toimittanut Jouni Vikman

Lisää luettavaa