Katso vaikka itse: Maskuliinisuus suorastaan tirisee tämän italialaispoliisin hahmosta

Rikossarjan uudet jaksot alkavat.

RAI/Yle

Siinä missä esim. englantilaiset Agatha Christie -sarjat on yleensä sijoitettu kirjailijan alkuperäistekstin mukaisesti vuosikymmenien taakse, Komisario Montalbanossa nykyhetki on lähempänä. Kun saksalaisissa rikossarjoissa taas tietty täsmällisyys ja säännönmukaisuus voi pidemmän päälle jopa tylsistyttää, italialainen Montalbano onnistuu vaikuttamaan rennommalta. Näin siitäkin huolimatta, että esim. tämän illan jaksossa uusi ruumis ilmaantuu poliisien tutkittavaksi lähes täsmälleen kymmenen minuutin välein.

Jo vuodesta 1999 jatkuneen sarjan 13. kausi pyörähtää käyntiin Suomen tv:ssä Ylen välittämänä. Nimihenkilöä, rauhallisen jämäkkää komisario Salvo Montalbanoa, näyttelee sarjan alkutaipaleelta asti roolissa nähty Luca Zingaretti. Hahmo on tarkkaan mietitty tv:tä varten: kalju ja jäntevän näköinen Montalbano uhkuu vahvasti maskuliinisuutta, siisti tumma puku luo kuvaa tarkkuudesta ja luotettavuudesta. Mutta kravattia miehen kaulassa ei arkena nähdä ja hän saattaa myös työpaikan ulkopuolella ottaa lasillisen viiniä hyvässä seurassa.

Nyt 5.7.20 Yle tv1:llä ensiesitettävässä 13. kauden aloitusosassa Montalbano kohtaa meren yli seilanneita pakolaisia, joiden joukosta löytyy yllättäen tunnettu huippumuusikko. Vaikka Zingarettin komisario on pääasiassa vakavailmeinen kaveri, tämän kollegoille on varattu sarjassa humoristisempi rooli. Pienelle komiikalle onkin tilausta surullisten tapausten vastapainoksi.

Viime vuonna kuolleen kirjailija Andrea Camillerin luoma Montalbano jatkaa suomalaisruuduissa nyt kahden uuden tuotantokauden voimin.

Komisario Montalbano Yle tv1: llä sunnuntaisin 5.7.20 klo 21.40 alkaen ja Yle Areenassa.