Kauhukomedian nimi muutettiin Ukrainan sodan vuoksi – Oscar-voittajan uutuus avaa Cannesin festivaalit

Venäjän sotajoukkojen omimaa symbolia ei haluttu jättää elokuvan nimeen.

Cannesin elokuvajuhlat alkavat tiistaina 75. kertaa, ja Ukrainan sodan vaikutukset näkyvät sielläkin.

Festivaalin avajaiselokuvan nimi muutettiin, jotta se ei toisi mieleen Venäjän armeijan käyttämää Z-tunnusta.

Ranskalaisen Michel Hazanaviusin uusi ohjaustyö oli alun perin nimeltään Z (comme Z), suomeksi Z (kuten Z). Nyt se sai uuden nimen Coupez ! eli Poikki! Alkuperäinen kansainvälinen nimi Final Cut jää ennalleen.

Elokuva on uudelleenfilmatisointi japanilaisesta zombikomediasta One Cut of the Dead.  Z-kirjaimella oli tarkoitus viitata lajityyppiin.

Ukrainan sodan alettua Z-kirjaimesta on kuitenkin tullut sotaisa symboli, jota Venäjän hallitus käyttää omassa propagandassaan.

Cannesin elokuvajuhlien tiedotteessa kerrotaan, että nimenmuutoksella halutaan osoittaa solidaarisuutta Ukrainan kansalle, joka joutuu kärsimään Venäjän hyökkäyksestä.

Coupez ! eli Final Cut avaa festivaalin, mutta se ei ole mukana kilpailuelokuvien joukossa. Elokuva kertoo kuvausryhmästä, joka tekee pienen budjetin zombileffaa, kun elävät kuolleet hyökkäävät oikeasti.

Michel Hazanavius tunnetaan etenkin vuoden 2011 elokuvasta The Artist, joka toi hänelle parhaan ohjaajan Oscar-palkinnon. Final Cutissa näyttelee muun muassa Bérénice Bejo, joka esitti naispääosaa The Artistissa.

Lähde: Deadline