Kaurismäkeläisyyttä, länsimetroa ja paljon tupakkaa – Espoo Ciné yllättää pian tuttuja kasvoja vilisevällä trailerilla

Leffafestivaalit panostavat näkyvyyteensä päräyttävällä videolla.

12.4.2017 11:44

Kuva on tuttu lähes kaikista Aki Kaurismäen elokuvista. Hieman rempallaan oleva baari, jossa tupakansavun läpi ei näe edes takaseinää.

Pöydässä istuu ryhmä herrasmiehiä. Kaikkien nimi on Frank ja lähes kaikilla palaa savuke. Jokainen heistä on tyytymätön asuinalueeseensa, joten edessä on eksodus vihreämmille apajille. Kuulostaako tutulta? Niin pitääkin.

Tällä kertaa kyseessä ei kuitenkaan ole Kaurismäen Calamari Union, vaan Espoo Ciné -festivaaleille tehty traileri, joka toimii pastissina vuoden 1985 valmistuneen elokuvan alkukohtauksesta. Eiran sijaan herrasväen matka suuntautuu kuntarajan toiselle puolelle Espoon elokuvajuhlille.

Länsimetro-hankkeelle irvaileva traileri kuvattiin perjantaina 7.4. Tavastia-klubilla.

Calamari Unionissa pöydän päässä istui legendaarinen Matti Pellonpää, yksi Kaurismäen vakionäyttelijöistä. Trailerissa hänen paikkansa ottaa haltuun muun muassa elokuvasta Love Records: Anna mulle lovee ja Siskonpedistä tuttu Jarkko Niemi.

– Minulle soitettiin alkuviikosta ja kysyttiin, että kiinnostaisiko tulla mukaan. Tuotantoyhtiön nimi on Kennel Helsinki. Aluksi luulin kyseessä olevan jokin kennel-liitto, joka kysyy minua tekemään koiramainosta, Niemi naurahtaa.

Näin ei kuitenkaan ollut ja alkuhämmennyksen jälkeen näyttelijä suostui ilomielin hyppäämään yhdeksi lukuisista Frankeistä. Niemeä ei myöskään haitannut kuvausten lievä savuisuus.

– Love Recordsin kuvauksissa tuli vedettyä puolitoista kuukautta aamusta iltaan röökiä. Minut on sillä tavalla totutettu siihen.

Ohjaaja Otto Kylmälän mukaan päivän aikana paloi vajaat kymmenen askia tupakkaa.

– Vähän on kyllä tunkkainen ilmapiiri, Kylmälä kommentoi lopetellessaan kuvauksia.

– Happi alkaa loppumaan. Se ei kuitenkaan tunnu missään, sillä olen niin tyytyväinen lopputulokseen.

Kylmälä on ohjannut aikaisemmin lyhytelokuvia, musiikkivideoita ja mainoksia.

Näyttelijöiden kasaan haaliminen oli ohjaajan mukaan helppoa. Aikataulujen sovittaminen yhteen oli kaikista vaikein osuus.

Alkuperäisessä kohtauksessa Frank-nimisiä herroja on 15. Traileriin saatiin kasattua kokoon kaksitoista tuttua kasvoa – enemmän kuin Kylmälä osasi odottaa.

Koska alkuperäisessä elokuvassa suurinta osaa hahmoista näytteli tunnetut muusikot, halusi Kylmäläkin kaartinsa koostuvat elokuva- ja teatteriosaajien lisäksi muusikoista.

Jarkko Niemen lisäksi trailerissa nähdään näyttelijät Armi Toivanen, Eero Ritala, Jari Virman, Santtu Karvonen, Jarkko Lahti, Santeri Mäntylä, Elias Gould sekä muusikkonakin tunnetut Gracias, Noah Kin, Mikko Joensuu ja Ylermi Rajamaa.

Espoo Cinén traileria tullaan esittämään Finnkinon teattereissa 19.4 alkaen sekä itse festivaalien aikana.

Kuva: Risto Vauras

Lisää luettavaa