KAVIn kuukauden elokuva on Thor: Ragnarökin ohjaajan mustaa huumoria tihkuva seikkailukomedia

Taika Waititi hyödyntää Hunt for the Wilderpeoplessa oivaltavasti menneiden vuosikymmenien elokuvateoksia ja tietynlaisten hahmojen piirteitä. Taitava leikkaus ja kauniit maisemat tekevät elokuvasta myös visuaalisesti miellyttävän.

14.8.2017 13:46

Jos 3. marraskuuta ensi-iltaan tuleva Marvel-seikkailu Thor: Ragnarök on ohjaaja Taika Waititin uusimman elokuvan veroinen, sen on oltava loistava. KAVIn kuukauden elokuva on koskettava ja riemastuttava koko perheen seikkailu Hunt for the Wilderpeople. Elokuva rikkoi kotimaassaan Uudessa-Seelannissa katsojaennätykset ensi-iltaviikonloppunaan.

Maoritaustaisen ohjaajan elokuva pursuaa mustaa huumoria hänen edellisen ohjauksensa What We Do in the Shadowsin (2014) tapaan. Hunt for the Wilderpeoplessa seurataan sosiaaliviranomaisia pakoilevan pojan ja hänen kasvattisetänsä pakomatkaa metsässä. Ricky (Julian Dennison) on ongelmalapsi, jota kukaan ei ole halunnut kasvatettavakseen ennen Bellaa (Rima Te Wiata) ja vastahakoista Heciä (Sam Neill). Erinäisten sattumusten seurauksena hyvin kaupunkilainen ja uusavuton Ricky päätyy elämänsä seikkailuun yrmyn ja eräilyyn tottuneen kasvattisetänsä kanssa.

Waititi luo huumoria stereotyyppisten hahmojen kautta. Suorasanaiset hahmot möläyttelevät mitä sattuu, nauravat omille sutkautuksilleen ja hurmaavat katsojan mennen tullen. Täydellisenä esimerkkinä tästä toimii kaksikko, joka metsästää Rickyä ja Heciä pitkin uusiseelantilaisia metsiä. Sosiaaliviranomainen Paula (Rachel House) on kaikessa määrätietoisuudessaan, kaksinaamaisuudessaan ja ilkeydessään kuin klassinen lastenelokuvan pahis, jonka apuna hyörii hölmö poliisi Andy (Oscar Kightley), josta ei oikein ole mihinkään.

Waititi viljelee riemastuttavasti suoria ja epäsuoria viittauksia toisiin teoksiin. Kokonaisuutta on vaikea verrata mihinkään, mutta yksittäiset kohtaukset muistuttavat lukuisia varsinkin 80- ja 90-luvuilla ilmestyneitä elokuvia. Tätä selittänee osaltaan, että Hunt for the Wilderpeople perustuu 1986 julkaistuun Barry Crumpin romaaniin Wild Pork and Watercress.

Ajoittain tarinan tunnelma ja matkalaisten kohtaamat haasteet tuovat mieleen Duwayne Dunhamin Kotia kohti (1993) -seikkailun, vaikka pääosaa näyttelevät ihmiset eivätkä he ole varsinaisesti matkalla kotiin. Yksi kohtaus muistuttaa Ridley Scottin Thelman ja Louisen (1991) takaa-ajokohtausta ja toinen Chris Columbuksen Yksin kotona (1990) -Kevinin piinallista odotusta ennen rosvojen saapumista. Käsittelyyn pääsevät lisäksi niin Peter Jacksonin Sormuksen ritarit (2001) kuin James Cameronin Terminaattorikin (1984).

Tunnelma lässähtää tarinan edetessä vain kahdesti. Pienen ohikiitävän hetken ajatus karkaa toisaalle ja tuntuu siltä, että tarina pitkittyy turhaan päähenkilöiden harhaillessa metsässä. Toisen pienen pettymyksen tarjoilee kömpelö tietokonevillisika, joka ei sovi elokuvan muuten niin kauniiseen ja vaivattomaan ulkoasuun mitenkään. Kohtauksen pelastaa kuitenkin oivallus, joka saa suupielet kohoamaan. Se muistuttaa 1980-luvun Hopeanuoli-tv-sarjan koirien kamppailua karhujen kanssa.

Hunt for the Wilderpeople Helsingin Orionissa, KAVIn kuukauden elokuvana:

La 19.08. klo 17.00
Ti 22.08. klo 16.40
Su 03.09. klo 19.25
Ke 06.09. klo 17.00
To 14.09. klo 19.00

Katso traileri alta ja varaa liput KAVIn sivuilta tästä.

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa