Kepposten jumalan odotettu paluu – haastattelussa Loki-sarjan tekijät

MCU:n viimeisin Disney Plus -sisältö, Lokin toinen tuotantokausi, on ollut jälleen mainiota katseltavaa ja palkinnut yleisönsä pitkän odotuksen. Ennen viimeisen jakson katselua onkin hyvä hetki syventyä lukaisemaan, mitä sarjan tekijöillä on kerrottavanaan projektista.

9.11.2023 11:00

Tom Hiddlestonin jo 12 vuoden ajan henkiin herättämä Marvel-suosikki Loki palasi jatkamaan sooloseikkailuaan jälleen tänä syksynä. Loki-sarjan toinen tuotantokausi käynnistyi parin vuoden odottelun jälkeen viimein lokakuun alussa ja uutuuskaudesta onkin enää jäljellä vain jännittävä finaalijakso.

Episodi istahti parina syksyisenä iltana Zoomin ääreen jututtamaan sarjan tuotantotiimiä uuden kauden tiimoilta. Sanaista arkkuaan saapuivat raottamaan sarjan vastaava tuottaja Kevin Wright, kakkoskauden kakkosjakson ohjannut Dan DeLeeuw sekä sarjan pukuluomuksista vastaava Christine Wada.

Kaikki kolme olivat erityisen mielissään päästessään sukeltamaan takaisin MCU:n maailmaan. Wright ja Wada työskentelivät Lokin parissa jo sarjan ykköskaudella ja DeLeeuw’lta puolestaan löytyy vankka tausta franchisen elokuvapuolelta erikoisefektien saralla.

Wright kertoo painokkaasti, että saman työryhmän palaaminen yhteen myös kakkoskautta varten oli erittäin tärkeää, jotta tarina tuntuisi todelliselta jatkumolta ykköskaudelle. Varsinkin showrunner Kate Herronin ja koko sarjan luojan Michael Waldronin astuttua tällä kertaa sivuun pesteistään, jatkuvuutta täytyi ammentaa yhä vahvemmin muista paikalla olijoista. Tämä tuntui onneksi luonnistuvan mainiosti, sillä Wright kuvailee projektin olleen tälläkin kertaa todella hauska ja Wada mukailee hänen lausuntoaan myöskin: ”Siirtymä kakkoskauden pariin oli saumaton.”

Jälleennäkemisiä päästiin kokemaan myös kameran edessä. DeLeeuw pääsi tutkiskelemaan ”Breaking Brad” -jaksonsa aikana Lokin tunteita Sylvie-varianttiaan (Sophia Di Martino) kohtaan. Ykköskauden lopulla hahmot päätyivät lähtemään omille teilleen, mutta Aikavarianssiviraston (lyhyemmin AVV) dramaattiset tapahtumat pakottavat Lokin etsimään ystävänsä uudelleen aikajanojen syövereistä. Kaksikko löytää toisensa lopulta kakkosjaksossa ja suureksi Sylvie-faniksi tunnustautuva DeLeeuw oli innoissaan saadessaan herättää tämän tapaamisen henkiin katselijoita varten.

”Heidän suhteensa on hienon monitahoinen, joten [kohtauksenkin] piti tutkiskella kaikkia sen eri puolia. He välittävät toisistaan, mutta sitten [Sylvie] tuuppasi [Lokin] aikaoven läpi. Kaiken tämän täytyi olla läsnä heidän kasvoillaan”, ohjaaja selittää.

Jaksosta löytyväksi suosikkikohtauksekseen DeLeeuw nimeää lopulta kuitenkin Lokin ja Mobiuksen (Owen Wilson) välisen keskustelun, jota hahmot käyvät herkullisen näköisen limettipiirakan äärellä. Hän selittää kohtauksen kauneuden kumpuavan perimmiltään siitä, että kaksi omilla tavoillaan kovin varautunutta hahmoa pääsevät sen puitteissa keskustelemaan asioista hyvin avoimesti, rakentaen siten keskinäisestä luottamuksestaan sekä ystävyydestään entistäkin vankempaa kokonaisuutta.

Uutena näyttelijäkasvona Lokin kakkoskaudella nähdään tämän vuoden Oscar-voittaja Ke Huy Quan. Hänen esittämänsä Ouroboros – tai ystävien kesken vain O.B. – työskentelee AVV:ssa korjausteknikkona ja hahmo varastaakin hupaisuudellaan tehokkaasti huomion lähes jokaisessa kohtauksessa, jossa esiintyy.

”Mitä ihmiset näkevät hänestä ruudulla – muissa projekteissa, palkintokauden aikana, meidän sarjassamme – sellainen hän on myös kameran takana”, Wright kertoo. ”Hän sopi saman tien joukkoon, mikä oli hienoa, sillä meillä oli jo mainio ja nimekäs näyttelijäjoukko kasassa. Hän [kuitenkin] löysi oman paikkansa sen keskeltä ja lisäsi sekaan ’oman ainesosansa’.”

Myös Wada oli heti erittäin innoissaan mahdollisuudesta työskennellä Quanin kanssa. Hän luonnehtii yhteistyötilaisuutta ”unelmien täyttymykseksi” ja uskoikin, että näyttelijä osaisi herättää eloisuudellaan asut upeasti henkiin. Quan oli ilahtunut nähdessään hahmonsa pukusuunnitelmia ja hän osasi Wadan iloksi myös ottaa lopulliset luomukset hyvin omikseen eläytyessään rooliin.

”Jopa silmälasien valitseminen [hänen kanssaan] oli hauskaa”, Wada naurahtaa. Projekti sujui siis hänen osaltaan kaikin puolin toimivasti ja mikäli tulevaisuudessa aukenisi tilaisuus työskennellä jälleen Marvel-tuotosten parissa, Wada olisi valmis tarttumaan siihen ilman muuta.

Lokin uusia seikkailuja ryhdyttiin mainostamaan näkyvästi jo hyvissä ajoin. Sarja julkisti yhteistyökampanjan pikaruokajätti McDonald’sin kanssa, sillä kauden tarina kuljettaa pääsankarit useampaankin otteeseen vierailulle ketjun ravintolaan.

Tätä yhteistyötilaisuutta varten ei koskaan oikeastaan edes harkittu toista pikaruokalaa. Tuottaja Wright selittää, että lokaatio valikoitui osaksi sarjan käsikirjoitusta jo hyvin varhaisessa vaiheessa työtiimin omien nostalgisten lapsuusmuistojen pohjalta. Ja heidän onnekseen McDonald’s, jolla oli jo valmiiksi yhteistyösuhde Disneyn kanssa, oli hyvin vastaanottavainen heidän kynäilemilleen ideoille.

”Olimme kirjoittaneet McDonald’sin [sarjaan], olimme puhuneet paljon McDonald’sista, sen oli aina määrä olla McDonald’s. — Olimme kovin onnekkaita. He ottivat kirjoittamamme ideat avosylin vastaan. Koska yhtä hyvin he olisivat voineet kieltää meitä käyttämästä niitä”, Wright kertoo helpottuneena.

Loki ja kumppanit ovat käyneet jälleen läpi jännittävän seikkailun kauden varrella. Tapahtumat ovat kuljettaneet heitä aika-avaruuden halki kellon tikittäessä alati uhkaavana kuvioiden taustalla. Jäljellä ei olekaan enää kuin kaiken kulminoiva kuudes jakso, jota Wright kuvailee kauden kauneimmaksi kerronnaksi, yhdessä viidennen ”Science/Fiction” -jakson kanssa.

Lokin kakkoskauden finaalijakso ilmestyy katseltavaksi Disney Plussaan huomenna perjantaina 10. marraskuuta. Sarjan arvostelun löydät uusimmasta Episodi-lehdestä (11/2023).

Alla Lokin kakkoskauden virallinen traileri.

Lisää luettavaa