Koko perheen fantasiaklassikko pistettiin uuteen uskoon – 4K-kuva käytännössä virheetön

UHD:lle julkaistaan viime vuosituhannen klassikoita kiitettävää tahtia.

10.11.2023 08:00

UHD:lle julkaistaan viime vuosituhannen klassikoita kiitettävää tahtia. Tällä erää haaviin tarttui pari persoonallista komediaa.

Jali ja suklaatehdas (Willy Wonka and the Chocolate Factory, 1971) on musiikkipitoinen koko perheen fantasiakomedia, jonka pääosassa loistaa Gene Wilder. Värikäs elokuva on ehdottomasti tasokkaan UHD-julkaisun arvoinen. Ja sellainen tämä onkin.

Erittäin suurilla kuvabiteillä (75 Mbps+) pakattu natiivi 4K-kuva on käytännössä virheetön. Kuvakohinaa on tosin niin vähän, että sitä on selkeästi käsitelty. Jälki on kuitenkin riittävän filmimäistä pitämään 1970-luvun tunnelmaa yllä.

Kaupan päälle HDR10 tekee työnsä tasokkaasti ja yhtään yliampumatta; värit ovat kauniita ja blu-rayta syvempiä. Kuva on rajattu tarkasti 1.85:1:een useiden muiden kotijulkaisujen ollessa joko 1.78:1 (kuten mukana tuleva blu-ray) tai rajaamaton 1.33:1.

Ääniraitana soi DTS-HD MA 5.1. Miksaus on keskinkertainen ja subbarikin pysyy lähes mykkänä. Dialogi on sentään erittäin selkeää. Alkuperäistä monoraitaa ei kiekolla valitettavasti ole.

UHD-levyllä kuullaan kommenttiraita, mukana tulevalla blu-raylla nähdään sen lisäksi vielä 45 minuuttia muita ekstroja. Mitään niistä ei ole tekstitetty suomeksi.

Tähdet UHD-julkaisulle: ★★★★

Tom Kajaslampi

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia