Kotimaista kimppakivaa: Kolmistaan on hyvä olla

Elisa Viihteessä saa tänään ensi-iltansa uusi kotimainen komediasarja Kolmistaan, jossa yhdistyvät ensin viina, seksi ja huumeet, ja lopuksi myös raskaustestit, kakkavaipat ja vastuullisuus.

Tyttö ja poika ovat yhdessä ja asuvat yhdessä toisen pojan kanssa, joka tykkää vain pojista. Yhtenä tavallisena iltana yhtälöön lisätään reippaasti viinaa, vähän hyvän mielen nappeja sekä ikäkriisi, ja porukalla päädytään sänkyyn. Parin nolon viikon päästä tyttö huomaa olevansa raskaana.

Elisa Viihteen alkuperäissarja Kolmistaan aloittaa tarinansa huomionhakuisella premissillä, jonka rakentamiseen kuluvat sarjan kaksi ensimmäistä jaksoa. Yhteensä luvassa on 10 jaksoa muutaman jakson erissä julkaistuna.

Kolmistaan ovat Vilma (Pamela Tola), Seve (Eero Ritala) ja Markus (Lauri Tilkanen), ja he kantavat keskenään sarjan tarinaa muutamilla herkullisilla sivuosahahmoilla höystettynä.

Sarjan on tuottanut Elisa Viihteelle ITV Studios Finland, joka on viime aikoina tuottanut esim. ohjelmat Rankat Duunit (Sub) ja Elossa 24h (Yle). Kolmistaan pohjautuu myös brittiläiseen komediasarjaan, aivan kuten Elisa Viihteen aikaisempi menestyssarja Konttori (Office).

Kolmistaan-sarjan kotimaisesta käsikirjoituksesta vastaavat Pasila 2.5. – The Spin-Off -sarjaa tehneet John Lundsten ja Leo Viirret, joiden molempien taustoista löytyy myös muita kotimaisia komediasarjoja.

Sarjan pääosissa olevat Tola, Tiilikainen ja Ritala ovat tuttuja lukuisista kotimaisista televisiosarjoista ja elokuvista, ja joitain katsojia näin ”tuttu” roolitus voi ärsyttää, mutta sarja ja sen näyttelijät toimivat hyvin yhteen. Tarina ja sen lähtökohta ovat oivaa maaperää äärettömän vaivaannuttavalle kotimaiselle komedialle, joita menneinä vuosina tunnuttiin tekevän aivan liikaa, mutta pääosan kolmikko sujahtaa rooleihinsa vakuuttavalla vaivattomuudella, mistä saa kiittää myös hyvää käsikirjoitusta ja editointia.

Sarjan uskottavuutta auttaa, että päähahmot keskustelevat suurimmaksi osaksi vain keskenään, ainakin sarjan alussa. Kuvaustapa korostaa hahmojen itsekeskeisyyttä ja elämässä ajelehtimista, mihin tietysti raskaus tuo omat mausteensa.

Markus on hahmoista se vastuullisin ja ainoa, jolla on oikea työ, joka on vakituinen ja menestyvä, ja hän joutuukin kantamaan vastuun ystäviensä raha-asioista, sillä Seve ja Vilma ovat sen verran vieraantuneita oikeasta elämästä, että työpaikan löytäminen ja siitä kiinni pitäminen ovat pariskunnalle todellisia haasteita. He ovat kaikki kolme valmiita heittäytymään yhteisiin seikkailuihinsa aivan liian pienellä varoitusajalla, ja aikuisuus tuntuu olevan vasta sitten tuolla jossain. Kolmenkympin kriisi kolkuttelee kuitenkin heidän kaikkien ovella, mikä johtaakin osaltaan sarjan tarinaa kuljettavaan yllätysraskauteen.

YouTube video

Kolmistaan on omalla tavallaan kohelluskomedia, joka ei tarvitse naururaitaa saadakseen katsojat nauramaan ääneen. Omalta keskiluokkaiselta kotisohvalta käsin on mukavaa hekotella ääneen elämäänsä alisuorittavien helsinkiläisten elämäntapabilettäjien sekoiluille.

Hyvää sekoilusarjaa ei ole helppoa tehdä, mutta Kolmistaan onnistuu kotimaiselle sarjalle melkeinpä mahdottomuudessa, ja olisi toivottavaa, että sarja saisi jatkoa. Kolmikon yhteisessä lapsenkasvatusprojektissa riittänee komediamateriaalia useammaksikin tuotantokaudeksi.

Aiheeseen liittyvät jutut