Krzysztof Kieslowskin Kolme väriä on täydellisyyttä hipovaa elokuvataidetta – Kaikilta osin trilogia ei ole kestänyt aikaa

Trilogia on saanut nimensä Ranskan lipun väreistä.

29.6.2022 08:30

Puolalaisen ohjaajamestarin Krzysztof Kieslowskin Kolme väriä -elokuvatrilogia jäi hänen viimeiseksi työkseen.

Trilogian päättävän Punaisen jälkeen Kieslowski ilmoitti vuonna 1994 jäävänsä eläkkeelle, ja vajaat kaksi vuotta myöhemmin hän kuoli saatuaan sydänkohtauksen. Ikää hänellä oli kuollessaan vain 54 vuotta.

Nyt dvd:nä ja blu-rayna yhdessä paketissa julkaistu Kolme väriä -trilogia on saanut nimensä Ranskan lipun väreistä, jotka symboloivat Ranskan vallankumouksen ihanteita: vapautta, tasa-arvoa ja veljeyttä (liberté, égalité, fraternité).

Sama symboliikka näkyy myös elokuvan teemoissa, vaikkakin vain löyhästi. 

Sininen kertoo Juliette Binochen esittämästä Juliesta, joka joutuu auto-onnettomuuteen. Julie selviää hengissä, mutta mies ja tytär kuolevat. Toivuttuaan Julie haluaa katkaista kaikki siteet traagiseen menneisyyteensä, mutta säveltäjämiehen keskeneräinen teos ei jätä häntä rauhaan.

Keskimmäinen elokuva Valkoinen kertoo Ranskassa asuvasta puolalaisesta kampaajasta nimeltä Karol (Zbigniew Zamachowski). Katkeran avioeron kokenut Karol palaa kotimaahansa, missä on kommunismin kaaduttua syntynyt monenlaisia mahdollisuuksia vaurastua. Samalla Karol hautoo kostoa ex-vaimolleen (Julie Delpy).

Päätösosa Punainen sijoittuu Sveitsiin. Irène Jacob esittää mallina työskentelevää Valentinea, joka kohtaa iäkkään miehen (hiljattain kuollut Jean-Louis Trintignant). Erakoitunut mies on entinen tuomari, joka harrastaa naapuriensa salakuuntelua.

Kolme väriä on upea yhtenäinen kokonaisuus. Tarinat ovat itsenäisiä, mutta silti ne lomittuvat toisiinsa. Jotkut päähenkilöt saattavat vilahtaa myös trilogian muissa osissa. Jokaisessa tarinassa on jonkinlainen menneisyyden haamu, joka nousee pintaan. Viimeisen osan viimeinen kohtaus nivoo kaiken yhteen. 

Kieslowskilla on kaikissa kolmessa elokuvassa ollut tärkeitä yhteistyökumppaneita, kuten jo Kymmenen käskyä -sarjassa mukana ollut käsikirjoittaja Krzysztof Piesiewicz ja säveltäjä Zbigniew Preisner.

Jokainen elokuva korostaa visuaalisessa ilmeessä omaa väriään. Sinisen kuvaaja Slawomir Idziak loi myöhemmin menestyksekkään uran Hollywoodissa, ja hänen otoksensa ovat kuin maalaustaidetta. Kuvakerronnan yksityiskohtia ja oivalluksia voi nähdä kaikissa osissa.

Kolme väriä on vaikuttava elokuvatrilogia, mutta se ei ole täysin kestänyt aikaa. Vaikka Kieslowski nosti naisia päärooleihin, miesten näkökulma usein korostuu, ja jotkut asetelmat tuntuvat 2020-luvun vinkkelistä vanhentuneelta. Muodoltaan elokuvatrilogia kuitenkin hipoo täydellisyyttä.

Trilogian pohjoismainen blu-ray-julkaisu ei sisällä lainkaan lisämateriaalia, mikä on harmi, sillä maailmalla Kolme väriä on ilmestynyt blu-rayna runsain ekstroin.

Jussi Huhtala

Tähdet ★★★★

Lisää luettavaa