Kuuluuko klingon kansalle? Fanielokuvan tekijät taistelevat oikeudestaan käyttää Star Trek -kieltä

Joukkorahoitetun Star Trek -fanielokuvan tekijät kiistelevät parhaillaan oikeudessa siitä, onko heillä oikeus käyttää klingonin kieltä elokuvassaan.

Elokuvan tekijöitä puolustamaan tulleet Language Creation Societyn jäsenet sanovat, ettei klingonin kieli kuulu yhdellekään ihmisille tai yhtiölle. Tekijöiden mukaan klingon on olemassa itsenäisenä kielenä, joten sen käyttö pitäisi olla sallittua.

Paramount ja CBS haastoivat Axanar-nimisen fanielokuvan tekijät oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksista. Elokuvassa käytetään klingonin kielen lisäksi Star Trekistä tuttuja logoja sekä puvustusta.

Paramountin asianajajan mukaan on absurdia väittää, että vuonna 1984 keksitty klingon olisi oma itsenäinen kielensä.

”Kieli on hyödyllinen vain, jos sen avulla voi kommunikoida muiden ihmisten kanssa, eikä maailmassa ole Klingoneita, joiden kanssa keskustella”, asianajaja ilmoittaa.

Language Creation Societyn mukaan kieli on kuitenkin fanien myötä alkanut elää omaa elämäänsä, ja ”tuhannet ihmiset” ovat tehneet siitä ”oikean elävän kielen”.

Immateriaalioikeuksiin keskittyvä asianajaja Brad Newberg kuitenkin sanoo keksittyjenkin kielien olevan tekijänoikeuden alaisia. Newbergin mukaan Star Trekin, Game of Thronesin ja Harry Potterin keksityt kielet voivat kaikki olla tekijänoikeuden alaisia. Se, että monet fanit puhuvat klingonia, ei Newbergin mukaan vie kielen oikeuksia sen alkuperäiseltä tekijältä.

Lähde: The Guardian

 

 

 

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut