Kuka on Hollywoodin oikeistolaisin tähti? Tämä kolmikko kilpailee tittelistä

Mel Gibson, James Woods ja Roseanne Barr ovat joutuneet ongelmiin Hollywoodin muuttuneessa ilmapiirissä.

31.10.2023 23:59

Vielä 1950-luvulla oikeistolaisuus oli Hollywoodissa arkipäivää. Charlton Hestonin ja John Waynen kaltaiset elokuvatähdet kannattivat häpeilemättömän avoimesti perinteisiä perhearvoja ja vapaita aselakeja. Seksuaalivähemmistöjä ei tässä maailmankuvassa ollut olemassakaan.

1960-luvulla kaikki muuttui.

Mustien ja naisten kansalaisoikeustaistelu, sekä Vietnamin sota vaikuttivat uuteen, tiedostavaan sukupolveen. Tuoreessa muistissa oli, kuinka Charlie Chaplinin ja Orson Wellesin kaltaisten Hollywood-tähtien ura ja elämä yritettiin tuhota 1950-luvun kommunistivainoissa.

Vastakulttuurielokuvat, kuten Easy Rider (1969) vauhdittivat muutosta. Vaikka esimerkiksi ”Go ahead, make my day!” ja “I love the smell of napalm in the morning” -repliikit tehtaillut John Milius oli varsin oikeistolainen henkilö, hänestä oli 1970-luvun aikana tullut vähemmistöä. Hollywood oli muuttunut vasemmistoliberaaliksi paikaksi.

Vuosien saatossa kehitys ei ole hidastunut, ainoastaan vauhdittunut. 2020-luvulla avoimen oikeistolaiset Hollywood-tähdet ovat yhtä harvinaisia kuin amurinleopardit. Easy Riderin kaltainen vastakulttuurielokuva on nyt Sound Of Freedom.

Muutama sissi ei kuitenkaan suostu taipumaan. Tässä ovat oikeistolaisimmat Hollywood-tähdet.

1. Mel Gibson

Darwinin evoluutioteoria on hevonpaskaa. Jumala loi maailman” -Mel Gibson 1995

”Feministit eivät tykkää minusta, enkä minä heistä” -Mel Gibson 1995

”V*tun juutalaiset. He ovat vastuussa kaikista maailman sodista” -Mel Gibson 2006

Mel Gibsonin (67) taiteelliset ansiot ovat kiistattomat. Mad Max – ja Tappava ase -elokuvat näyttelijänä, sekä Braveheartista alkanut menestysputki ohjaajana, ovat jotain ainutlaatuista. Gibson on voittanut sekä parhaan elokuvan-, että parhaan ohjaajan Oscarin.

Gibsonin äkkipikainen luonne ja hurjat kommentit ovat kuitenkin tuoneet hänelle ongelmia. Vuoden 2006 antisemitistinen avautuminen johti siihen, että tuottajat pistivät rahahanat säppiin ja Gibson joutui rahoittamaan elokuvansa itse. 2014 Gibson totesi, että tilanne ei voi jatkua. Vuoden 2016 menestyselokuva Hacksaw Ridgelle hän onnistui hankkimaan ulkopuolisen rahoituksen.

2. James Woods

Presidenttimme on todellinen kauhistus” -James Woods Barrack Obamasta 2013

”Se hetki, kun hänen anaalitappinsa irtoaa kesken livelähetyksen..” -Woodsin kommentti homoseksuaalille uutisankkuri Anderson Cooperille 2017

”En välitä paskaakaan siitä, mitä vasemmistolaiset ajattelevat” -James Woods 2017

76-vuotias James Woods (Videodrome, Suuri gansterisota, Casino) oli 1980-luvun lahjakkaimpia näyttelijöitä.

Vasemmistovaikuttajia pilkkaavat ja Trumpia tukevat Twitter-kommentit olivat kuitenkin elokuvateollisuudelle liikaa. Vuonna 2018 hän joutui Hollywoodin mustalle listalle ja 2019 tuli kenkää Twitteristä. Woods on ilmaissut julkisesti, että häneltä evätty oikeus harrastaa ammattiaan.

Hieman yllättäen Woodsin näkemys ja kokemus kelpasivat ohjaaja Christopher Nolanille vuonna 2023. Woods toimi Oppenheimerin vastaavana tuottajana.

3. Roseanne Barr

Kipakka 1990-luvun sitcom-tähti Roseanne Barr (70) on tehnyt kyseenalaisia tempauksia jo vuosikaudet. 2011 hän pukeutui Hitleriksi ja laittoi ihmisen näköisiä pipareita uuniin. Vuonna 2016 Barr nimitteli Hillary Clintonin neuvonantaja Huma Abedinia ”likaiseksi natsihuoraksi”.

Trumpin hallintoa avoimesti tukeneen Barrin uran vahingollisin ylilyönti tapahtui 2018, kun hän kävi ex-presidentti Obaman mustaihoisen neuvonantajan, Valerie Jarrettin, kimppuun. Barr twiittasi:

Jos muslimien veljeskunta ja apinoiden planeetta saisivat lapsen = vj.

Barr pahoitteli rasistista kommenttiaan, mutta Disneylle ja ABC-kanavalle kyseessä oli kolmas palo ja vuoronvaihto. Roseanne-sarjan huippusuosittu uudelleenkäynnistys hyllytettiin vain muutama tunti twiitistä. Myös sarjan uusinnat laitettiin jäihin.

Tällä hetkellä Barr emännöi omaa podcastiaan, jonka vieraina eivät taatusti ole Obaman tai Hillary Clintonin neuvonantajat.

Lähteet: Time, Huffington Post, Salon.

Lisää luettavaa