Kuka voittaa miljoona kruunua? Suomalaiset elokuvat hyvin edustettuina Göteborgissa

Pohjoismaiden merkittävin elokuvafestivaali, Göteborgin elokuvajuhlat, järjestetään tammi–helmikuun vaihteessa Ruotsissa.

8.1.2020 12:51

Göteborgin elokuvajuhlien pohjoismaisessa fiktioelokuvien kilpasarjassa on mukana kahdeksan teosta, jotka kisaavat miljoonan kruunun (n. 100 000 euron) pääpalkinnosta.

Suomesta kilpailuun on valittu Jenni Toivoniemen ohjaama ja käsikirjoittama draamakomedia Seurapeli, kansainväliseltä nimeltään Games People Play. Se tulee Suomessa teattereihin syksyllä 2020.

Seurapeli kertoo kolmikymppisten ystäväpiiristä, joka kokoontuu viettämään nostalgista lomaa merenrantahuvilaan.

Toivoniemi on aiemmin ohjannut lyhytelokuvia, mm. Sundancessa palkitun Treffit (2012), ja hän on myös yksi Tottumiskysymys-elokuvan ohjaajista.

Seitsemän ohjaajan yhteistyönä syntynyt Tottumiskysymys esitetään Göteborgissa Focus: Feminism -sarjassa. Sarjaan valittiin myös Anna Paavilaisen ohjaama lyhytelokuva Kaksi ruumista rannalla.

Göteborgin elokuvajuhlien dokumenttielokuvien kilpailussa on mukana niin ikään kahdeksan elokuvaa, ja ne kilpailevat 250 000 kruunun (noin. 25 000 euroa) palkinnosta. Suomesta mukana on kaksi elokuvaa.

Jussi Rastaan ja Jenni Kivistön Colombia in My Arms on kuvattu Kolumbiassa. Kestävän yhteiskunnan mahdollisuuksia tutkivassa elokuvassa nähdään mm. kuinka entisiä FARC-sissejä koulutetaan elämään rauhansopimuksen jälkeistä aikaa.

Lou Strömbergin Typhoon Mamassa päähenkilö on ohjaajan äitipuoli, filippiiniläinen Yolanda, joka on tullut taloudellisen hyvinvoinnin perässä Ruotsiin. Hän lähettää rahaa Filippiineille jääneelle perheelleen, joka ei täysin ymmärrä Yolandan hankalaa tilannetta.

Nordisk Film & TV Fond palkitsee Göteborgissa viiden draamasarjan joukosta parhaan käsikirjoituksen. Suomesta kilpailuun valittiin Paratiisi, käsikirjoittajana Matti Laine. Sarja esitetään myöhemmin tänä vuonna Ylellä. Viime vuonna NFTVF:n palkinnon voittivat Merja Aakko ja Mika Ronkainen sarjastaan Kaikki synnit.

Lähde: Elokuvasäätiö

Lisää luettavaa