Kulttiohjaaja yllättää – joutui tutustumaan erikoistehosteisiin kunnianosoituksena zombieklassikolle

Huomenna 23.8.ensi-iltansa saavassa Jim Jarmuschin The Dead Don’t Die -kauhukomediassa pikkukaupungin hautausmaalla ja ruumishuoneella alkaa käydä kuhinaa outojen luonnonilmiöiden myötä. Zombiet nousevat ja laahustavat pikkukaupungissa pitäen muun muassa Adam Driverin, Bill Murrayn ja Cloë Sevignyn näyttelemät poliisit kiireisinä.

Vaikka Jim Jarmusch itse pitää vampyyreista zombieita enemmän, hän kertoo elokuvasuosikkejaan olevan zombie-alalajin varhaiset klassikot kuten White Zombie (1932) ja Yö voodoo-saarella (1943) ja Elävien kuolleiden yö (1968), joista jälkimmäinen on vahvimmin inspiroinut Jarmuschia Dead Don’t Dien kohdalla.

– Kuten Romeron klassikon jatko-osassa Kuolleiden aamunkoitto, myös The Dead Don’t Diessa zombiet keskittyvät paikkoihin ja esineisiin, joista olivat eläessään pakkomielteisiä, yrittäen löytää asian, johon takertuivat elossa ollessaan. Kiinnostuin henkiin herätettyjen ihmisten ideasta, sillä ne syövät kannibalistisesti lihaa ja aivoja yksisoluisten organismien tapaan, mutta niillä ei oikeasti ole omaa tahtoa.

– Jim ei ole pitkään aikaan kirjoittanut varta vasten komediaa, mutta tämä elokuva käyttää edukseen fyysisen huumorin kautta kauhugenren konventioita nykyajan absurdiudelle nauramiseksi, kertoo Jarmuschin pitkäaikainen tuottaja Carter Logan.
– Jim kääntää zombie-elokuvan päälaelleen ja luo oman yksilöllisen näkemyksensä siitä, millaista zombiekomedia voi olla, Logan jatkaa.

– Kaikki zombie-elokuvat kertovat ihmisyydestä ja siksi rakastamme niitä; ne ovat katastrofia, jossa tuntuu ettei tilanne voi muuttua enää yhtään huonommaksi, mutta sitten se muuttuukin. Sitä varten kauhuelokuvat ovat, kommentoi salaperäistä hautausurakoitsijaa näyttelevä Tilda Swinton.

The Dead Dont Dien kuvannut Frederick Elmes valitsi kuvata elokuvan niin, että suurin osa yökohtauksista on kuvattu päivänvalossa ja hämäryys on lisätty jälkituotannossa niin että saatiin vaikutelma yöstä. Tämä oli Elävien kuolleiden yön minibudjettisen tyylin nostalgisointia. Jarmuschin kauhukomedian suurin haaste olivat kuitenkin erikoistehosteet tarkoituksellisen vanhanaikaisten zombien luomiseksi. The Dead Don’t Die on nimittäin kokeneen ohjaajan ensikosketus proteesimaskeerauksiin, visuaalisiin tehosteisiin ja käytännön tehosteisiin, joita käytetään elokuvan monissa teloituskohtauksissa. Esimerkiksi Swintonin hahmon leikatessa pään zombielta, se irtoaa ja räjähtää paljastaen mystistä mustaa pölyä.

– Halusin zombieillemme jonkin erityispiirteen, verettömyyden ja nesteettömyyden. Kun zombie mestataan, se on vain mustaa pölyä sisältä, Jarmusch kommentoi.

The Dead Don’t Die Suomen ensi-illassa huomenna 23.8.2019. Katso traileri alta.

YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut